Таланти от музикални тв формати представят най-доброто от мюзикъла в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:52, 19.04.2023

Двама музиканти, любими на публиката и от телевизионния екран, се събират на една сцена под тепетата за един специален концерт – реверанс към световния мюзикъл. Вокалът Борис Лапшов и пианистът  Рафи  Жамакорцян канят публиката на 28 април от 19 часа в зала „България” на Международния панаир в Пловдив.

Те ще изпълнят знакови вокални фрагменти от мюзикълите „Котките”и „Клетниците”; от мюзикъла „Шах”, създаден от мъжката част на АББА Бени Андерсън и Бьорн Улвееус; от „Джекил” по „Доктор Джекил и мистър Хайд”, „Хвани ме, ако можеш!”, „Чаплин”, „Monty Python's Spamalot” и „Животът”.

Музикалната разходка из емблематичните произведения на Андрю Лойд Уебър, Том Хупър, Крис Къртис, Том Мур и други автори на мюзикъли е не само отдаване на почит към жанра, но и възможност публиката да се наслади на таланта на сценичния дует.

„Запазете петъчната вечер на 28 април, за да преживеете красотата на музиката, поднесена по филигранен начин - само за ценители”, канят организаторите.

Концертът под тепетата има по-особен емоционален заряд за Рафи Жамакорцян. Той се завръща в родния си град. Жамакорцян е възпитаник на Музикално училище „Добрин Петков”, в класа на Сона Кеседжян. Продължава образованието си в Българска държавна консерватория при Джулия и Константин Ганеви. Двукратен лауреат е на Националния конкурс „Светослав Обретенов”. Има многократни соло-концерти, участия с Пловдивска филхармония, участия с многобройни поп групи в България. Жамакорцян е пианист, композитор и аранжор на Лили Иванова (1982-1984). Участва в записването на над 700 поп песни в периода 1980-1986 г. Един от най-търсените пиано-ентертейнъри в Скандинавия и други западно-европейски държави за последните 37 години. Основател на Северния институт за сценични и студийни изкуства в норвежкия град Осло. Демонстратор е на пиана и рояли „Зайлер”  на различни международни форуми.  Свирил е многократно пред норвежкото и датското кралски  семейства. Създател е на три собствени шоу-програми в Скандинавия. Диригент ена три хора в норвежкия град Берген.  Рафи Жамакорцян впечатли публиката с участието си като гост-артист в „Като две капки вода“, когато влезе в образа на Елтън Джон. Участник е в първия сезон на риалити шоуто „Звездите в нас“ през 2022 г. Към настоящия момент е в процес на записване и издаване на първия си авторски албум, изцяло със собствени песни.

Борис Лапшов е с 20-годишен опит на сцена и пред камера, изучавал е актьорско майсторство в България, Германия, Франция, Англия и Америка. Професионалният му път започва през 2003 г. и до завършването си през 2010 г. той печели 1 място на конкурс на аматьорските,  театрални школи в София, написва и режисира спектакъл по изпращането на 12 клас в гимназията, в която учи. Участва в театрален проект, в който представя България на интернационалния фестивал в Щутгарт за театрални форми.

В същата година,  Борис печели “Златната маска” за най-добър актьор на фестивала на франкофонията  в Пловдив. Играе в представлението „Богове“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Представя България на международен певчески конкурс в Париж  с оригинална песен. Следващата година отива в Чикаго като специално избран студент. След това е избран за обмен в Дартингтън, Англия, където учи модерен театър и техники от първата школа на Михаил Чехов. Борис завършва НБУ с пълно отличие и е награден с приз за специални заслуги към факултет „Театър”. След дипломирането си, той написва, режисира и продуцира над 26 оригинални представления, играни в цялата страна, Копенхаген и Лондон. През 2013 г. Борис се отправя към Англия, където е приет за магистърска степен по мюзикъл в Кралската музикална академия в Лондон. От 2014 г. участва в множество пиеси, мюзикъли, филми, включително и концерт с Кралската Филхармония на Англия и световно турне в 47 държави.

През 2022 година той участва в Сезон 9 на предаването „Гласът на България“по БТВ, където става един от финалистите.

Билети за концерта се продават онлайн и на касите на Билетен център пред Община Пловдив, Дом на културата „Борис Христов”, Туристически информационен център на ул.„Райко Даскалов” 1.