Свилен Блажев и Атанас Парушев показват „Импулси на времето” в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:48, 18.07.2022

Изложба „Импулси на времето“ представя двама художници - Свилен Блажев и Атанас Парушев-Шока, различни като темперамент и пластически търсения, в галерия „Люнион” от днес в 17.30 ч. И двамата са художници с ярко присъствие в българското съвременно изкуство. Автори, чието творчество носи в себе си енергийни импулси, заредени с живот.

Парушев е от лиричните и сдържани абстракционисти, които рисуват чувствено и мъдро. В изложбата ще могат да се видят творби от най-абстрактния цикъл на художника „Вертикали“, в които се усеща хармонично въздействие, породено от цветове и вертикално равновесие.

Преминал през класическото разбиране за живописта, достигайки до абстракцията, изкуството на Свилен Блажев отправя съзнателно или не провокация към сетивните възприятия. Взети от видяното неговите пейзажи изразяват скритото, невидимото - живописната материя заживява в цвят и пространство. Склонен винаги да изявява първичното, истинското, естественото той ни въвежда в срещи с обекти и материи.

Общото и на двамата в картините са останалите следи от история, от събития, от живота наситени с импулси, идващи някъде от дълбоко и отдалеч. Именно на тези следи авторите са дали плът, цвят и ритъм. Те съвместяват древни послания, фолклорна традиция и постигат разнообразни като звучене и усещане материи чрез послания на духа.

Всяко тяхно произведение носи в себе си свят, като малка частица от безкрайността, който вече не приканва да видиш света, а да го изживееш и да усетиш най-малкото му сърцебиене