“Свидетелите на Путин” и “Предателят” на София Филм Фест в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:43, 09.10.2020

Вторият ден на София Филм Фест в Пловдив ще започне в 18.30 часа с документалния филм на  Виталий Мански - “Свидетелите на Путин”. Филмът ще ни върне в последния ден на 1999 г., когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. Новият филм на известния документалист Виталий Мански ни показва и други протагонисти, включително Михаил Горбачов и Борис Елцин, който избира амбициозния 47-годишен Путин за свой заместник. Роденият в Украйна Мански изгражда филма си от изказвания на свидетели на събитията, които се случват след този съдбовен декемврийски ден. Ден, който вероятно е най-важният момент за руската история за XXI в. Режисьорът заснема филма през личната си перспектива и уникалния си дългогодишен опит на мъж, разделян от ешелоните на властта само от камерата. 

В 20.30 часа е началото на филма на Марко Белокио - “Предателят”, копродукция на Италия, Франция, Германия и Бразилия. В началото на 80-те години на миналия век избухва война между босовете на сицилианската мафия за контрола на търговията с кокаин. Един от главатарите – Томазо Бушета, търси убежище в Бразилия. Изчезването му предизвиква нова вълна от насилие. Брат му и синовете му са убити в Палермо, а самият той може да бъде следващата жертва. Арестуван и екстрадиран в Италия от бразилската полиция, Бушета взема решение, което ще се окаже съдбоносно за мафията. Той се среща със съдията Джовани Фалконе и нарушава вечната клетва за вярност, която е положил пред Коза Ностра.

Билети на касата на касата на LUCKY Дом на киното, цената е 8 лв; студенти, ученици и пенсионер - 6 лв. Карта за 5 прожекции: 35 лв.

Във връзка с пандемията от Covid 19 са изпълнени всички изисквания за безопасност на Министерство на здравеопазването - максималната запълненост на залите ще бъде до 50%, а билети ще се продават през място.