Световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов гостува на “Проекции на диалога“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:51, 24.04.2023

Второто издание на мащабния образователен проект на АМТИИ  „Проф. Асен Диамандиев“ "Проекции на диалога" започва на 28 април от 11 часа в Концертната зала на академията. Виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов ще бъде неговият звезден гост.

Първото издание на "Проекции на диалога" стартира през есента на 2021 г., продължи през 2022 г. и премина при изключителен интерес. Този проект е част от основната мисия на Академията да бъде посредник в културния живот, да стимулира обмена на творчески идеи и съпреживяването на художествените процеси и да трансформира представите и разбиранията за изкуство. 

Теодосий Спасов ще изнесе публична лекция на тема „Изпълнителското изкуство по пътя на музикалното разнообразие“, майсторски клас и подкаст.  Лекцията на Теодосий Спасов е публична, с вход свободен и ще се проведе на сцената на Концертна зала АМТИИ, ул. „Тодор Самодумов“ №2.  От 13 часа е началото на уъркшопа, в който Теодосий Спасов ще сподели богатия си професионален опит със студентите на Академията в активен обмен на идеи, знания и добри практики. Подкаст епизодът ще разкрие още от вълнуващия поглед на музиканта към изкуството и живота и скоро ще бъде достъпен във всички популярни платформи за слушане.

Tеодосий Спасов, който списание „Нюзуик“ нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа, е възпитаник на Академия за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал с оригинални идеи и уникален стил на музициране. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. През 2014 г. Теодосий Спасов е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Звездни гости на първото издание на Проекции на диалога са били маестро Найден Тодоров – диригент на Софийска филхармония и настоящ министър на културата, виртуозният акордеонист Петър Ралчев, проф. Петър Луканов – доайенът на българската хореография. След пролетното издание, което ни среща със световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов, предстои нова вдъхновяваща среща през есента на 2023 г.