Световно признатият плакатист Камен Попов с голяма изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:56, 08.11.2020

В Градската художествена галерия се откри ретроспективна изложба на артиста Камен Попов, чиито плакати, създавани както в България, така и в Люксембург, му осигуряват запазено място в историята на това изкуство и днес са притежание на най-престижни музеи по света (Музей на модерното изкуство (MOMA) – Ню Йорк, Държавен музей за приложни изкуства – Мюнхен, Музей на плаката – Есен, Френска филмотека – Париж и др.)

До 25 ноември в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32 могат да се видят знакови негови произведения, създавани в период от 35 години. Представени са и картини от автора, който през целия си живот не изоставя любовта към живописта.

„За Камен плакатът беше живописта, излязла на улицата“ – казва сестрата на художника Юлита Попова – Селис, по чиято инициатива се популяризира творческото наследство на артиста.

Въпреки световната пандемия тя не смята моментът за неподходящ, защото:„Дори и в най-трудното време изкуството дава кураж и сила, а всички имаме нужда от това.“

След като завършва Художествената гимназия и Художествената академия в София, Камен Попов работи в Издателство „Септември“, а след през 1988 г. се установява в Люксембург, където е поканен с договор да работи в местното издателство „Бинсфелд“, както и за рекламна агенция. По-късно той създава своята „Галерия 88“ в самия център на столицата Люксембург, в която кани и представя предимно талантливи български графици, живописци, скулптори. Регистрира и собствена рекламна агенция „Радар“, но огромна част от времето и емоциите си отдава на основаното от него училище, в което подготвя младежи за висшите училища по изкуствата по цял свят. Често там се обучат до 100 души годишно. То оставя трайна следа в културния живот на Люксембург. „Училището и преподаването за Камен бяха страст, защото това беше начин да остави нещо от собствените си знания на ученици от всякакви националности. Това го обогатяваше, той буквално гореше в това училище“, подчертава сестра на художника.

Камен Попов си отива от света на 19.02.2015 г., скоро е последван от едната от сестрите си. Втората сестра Юлита Попова – Селис решава заедно със семейството си завинаги да се завърне в България. Наскоро е учредила фондация на името на големия плакатист и напролет ще отвори врати изложбено пространство с постоянна негова експозиция. Там ще се подредят и творби на художници, които прочутият ѝ брат е подбирал и с които е работил през последните 35 години. „Камен е човекът, който ме научи да гледам и да умея да виждам“, казва още Юлита Попова. Нейните намерения са да дари на държавата закупения с фамилни средства имот, в който в момента се устройва експозицията на художника.