Световният ден на танца е: Фрашмоб с най-популярните стилове завладява пет знакови места в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:53, 29.04.2021

Пловдив ще отбележи Световния ден на танца с мащабен флашмоб на 29 април от 11 часа на пет от най-оживените места под тепетата.  Танцьори ще покажат пет от най-популярните стилове танци чрез флашмоб.  Неочакваното и ненадейно танцово шоу ще представи стандартни, модерни, народни танци, балет и латино. В някои от точките танцовото шоу, ще бъде съпроводено с музика на живо. Това  красиво, обединяващо и повишаващо настроението събитие, ще се проведе едновременно в Стария град, пред фонтана в центъра на Пловдив, Цар Симеоновата градина, до Джумаята и в кв. Капана.

Международният (Световен) ден на танца се отбелязва от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер (Jean-Georges Noverre), реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като "баща на съвременния балет".

На този ден целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – театрални опери и балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти, танцьори, които обичат музиката и танците.

Световният ден на танца винаги събира танцьори от различни държави по света, за да отпразнува универсалната същност на изкуството, да прескочи всички политически, културни и етнически бариери и да събере хората в мир и приятелство, благодарение на един общ език: езика на танца. Освен многобройните клубове по танци в Пловдив, танцът разгаря и всеки един човек.

Честит празник на всички артисти, посветили живота си на едно от най-прекрасните изкуства - танцовото!

Фотографията е илюстративна