Световни хореографи ще оценяват участниците в танцовия фест “Пловдив Древен и Вечен“

  • от PlovdivTime
  • 15:34, 19.02.2024

12-ото издание на Международния танцов фестивал "Пловдив Древен и Вечен" ще се проведе в зала "Колодрума" на 6 и 7 април от 8 ч. Форумът поставя началото си през 2012 г. и всяко следващо издание привлича все повече любители танцьори от цялата страна и от чужбина. През 2024-а, в рамките на два фестивални дни, ще бъдат изтанцувани хореографии в 17 танцови стила - балет, български народни танци – дивертисменти, български народни танци - сюжетни и тематични, танци на народите, Contemporary modern, Lyrical, джаз, акробатичен танц, Open, латино танц, Commercial dance МТV, танцови мажоретки, парадни мажоретки, музикален театър, Urban, бални танци, продукции.

Тази година фестивалът предлага богат награден фонд. Ето какви са те - 500 лв. за най-добрите солисти, 500 лв. за най-добрите дуети и триа, 2000 лв. за най-добрите групи и формации; стипендии за обучение в САЩ, Италия и Испания; гранд при награди за най-добрите в най-оспорваните стилове; медали за участие за всеки участник; медали за 1, 2 и 3 място за сола, дуо/трио; купи за 1, 2 и 3 място за групи и формации; ваучери за безплатно участие за МТФ Зората на танца, Бургас 2024; индивидуални дипломи за всеки участник за всеки танц; материални награди за най-малък и най-голям участник!

Специално десетчленно жури ще оценява хореографиите. Сред тях са Паоло Лонди (Италия) - член на C.I.D. U.N.E.S.C.O. и единственият съвременен италиански хореограф, който е записан в двехилядната историята на танца, като за първи път е въвел съвременния танц в осветена църква и го е включил в мултимедийната енциклопедия на Ватикана. Той е и единственият италиански хореограф, който е достигнал общо 11 милиона гледания с видеоклиповете си в youtube.; Камелия Соаре (Румъния) – прима балерина на Букурещката опера и балет; Стефан Соаре (Румъния) – солист на Букурещката опера и балет с над 100 главни роли, а по-късно и директор на операта, професор по балет в Балетното училище в Букурещ.

Събитието се организира от Спортен клуб „Самодива” – Пловдив. Заявките за участие се подават единствено и само чрез електронната платформа на сайт на клуба. Краен срок за подаване на заявки и такса за участие е 8 март.