Светът на Анастасия Кметова в керамика и мозайки оживя в Градската галерия

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 28.06.2024

Близки, приятели и почитатели на един от най-известните български художници, творили в сферата на монументалната и кавалетната керамика – Анастасия Кметова (1933-2021 г.), се събраха в Градска художествена галерия а откриването на нейна изложба три години след кончината ѝ. За „мощния дух в крехкото женско тяло“ на Сиси, както я наричат всички, които са я познавали, говори на откриването художникът Георги Иванов – Жорж Трак

„Неуморна в търсенето на необятните послания от древността до днес! Дълбоко вярваща в Бог и през целия си творчески път тя ваеше живота в глина и търсеше в пръстта Живота. Анастасия, родена от войната, обичаше красотата на живота и само живътът в творчеството можеше да го осмисли достатъчно.  Много са проявленията на творческия ѝ дух – миниатюри, монументи, пана от мозайкии керамика, фризове и кавалетни произведения, поезия, проза. Тя документира с произведенията си епоха на големи превратности – на смърт, надежда, отчаяние и любов“, каза той.

Инициативата за възпоменателната експозиция е на нейните близки и особено на съпруга ѝ Стамат Иванов и внука ѝ Боян Кметов. Спомени за артиста и човека Анастасия Кметова разказаха както нейният спътник в живота и изкуството ѝ, така също сестра ѝ Снежана Кметова, колеги и приятели. В паметта на всички тя е емоционалният, неуморен, вдъхновен и вдъхновяващ човек, който живее, за да твори. За публиката тя е артистът, оставил прекрасни пластични произведения, част от които могат да се видят в настоящата изложба до 16 юли.

Входът е свободен.