Студентски ансамбъл „Пълдин“ и танцов състав ANI “Hajduk Stanko“ от Сърбия танцуват в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:40, 03.07.2021
Студентски танцов състав „Пълдин“ и танцов състав ANI "Hajduk Stanko" от Сърбия ще изнесат общ концерт на Летния театър на 3 юлиот 20 часа на Летния театър. Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г. Цените на билетите са от 10, 12 и 15 лв.

Можете да се сдобиете с билети на място.

За Студентски танцов състав "Пълдин" - Пловдив

През есента на 1957 година в Университета по Хранителни Технологии - УХТ, с тогавашно наименование Висш Институт по Хранително Вкусова Промишленост - ВИХВП, се сформира танцова група, от двайсетина младежи, които отдават сърцата си на българския народен танц. Те всички са очаровани от пламенния порив и вихрения ритъм на българската ръченица.

Опиянени от красотата на българския фолклор, те с любов посвещават силите и способностите си на танца и слагат началото на студентския танцовия състав, които по това време все още без име.

Независимо от факта, че липсва зала за репетиции, любовта към народното творчество помага на младите ентусиасти много бързо да навлязат дълбоко в тайните на танцовото изкуство. Те последователно усвояват сложни стъпки на българските народни танци – трите пъти, Дайчово, Еленино, Шопска копаница и какво ли още не?

Танцьорите търпеливо повторят сложните фигури на танца, усъвършенстват стъпките, за да постигнат идеален синхрон. Съвършенството се постига с много труд, постоянство и най-вече с непрекъснати репетиции. Така ден след ден , месец след месец и година след година, когато през 1970 г. танцовата формация вече има художествен ръководител Георги Бакърджиев и административен ръководител Стойне Тасев, които стават и кръстници на студентския танцовия състав – наричат го „Пълдин“. Едно от античните имена на град Пловдив. Това име състава носи и до днес.

Ансамбълът завладява сърцата на публиката както в страната така и в чужбина. Спечелва респекта и уважението на конкурентите си и признанието на журито за своето майсторство. Вече петдесет и девет години Ансамбълът радва със своите кръшни танци, с неповторим младежки дух и жизнерадост, каквито само студентите могат да придадат на своето изкуство. Петдесет и девет години на всеотдаен труд, на радост от заслужени успехи.

Награда за усилията на студентите и техните ръководители са отличията, с които изкуството им се удостоява на прегледи, студентски и международни фестивали.

 Ансамбъл „Пълдин“ е лауреат на III, IV, V и VI Републикански фестивали. На VI-ия фестивал е удостоен със званието „представителен“. Той е многократен първенец на Общостудентските фестивали у нас – три последователни години /1979, 1980, 1981/ танцьорите са отличени с първа награда на фестивалите, провеждани в гр, Варна. Най-голяма награда за талантливите млади танцьори обаче остава обичта на публиката. Навсякъде, където се извият техните вихрени танци, те са изпратени с нестихващи овации, с любов и възхищение.

За танцовото изкуство на „Пълдин“ граници няма. Изкуството на ансамбъла излиза извън границите на България и омайва зрителите с красотата на самобитния български фолклор. Той е отличен със специалната награда на Международния студентски фолклорен фестивал в Истанбул. Ансамбълът изнася спектакли из цяла Турция /2008/. Славата на ансамбъла отива много по-далеч – „Пълдин“ гостува в Марсилия /1965/, Париж /1971/, Полша /1981, 2011/, Словакия /1999/, Франция /1989/, Холандия /1996, 2003, 2004, 2005/, Гърция /2006, 2007, 2008, 2009/.

Всички постижение на състава са плод на неуморимата и съвместна работа, както на отдадените на изкуството млади хора така и на всеотдайността на хореографите, художествените ръководители, административни ръководители и не на последно място покровителя на студентски танцов състав „Пълдин“, Университета по Хранителни Технологии.

Художественият ръководител е като диригента – той дава живот на замисъла на хореографа, а танцьорите са неговия оркестър.

През годините на танцовата си дейност ансамбъл „Пълдин“ пресъздава постановките на много наши изтъкнати хореографи. Това са Димитър Дойчинов, Иван Тодоров, Маргарита Дикова, Димитър Димитров, проф. Кирил Дженев, Методи Кутев, Георги Шишманов и др. Те всички са високо надарени професионалисти, които изграждат богат репертоар от образци на българското танцово изкуство. С изпълнението на техните постановки може да се гордее всеки танцов колектив.

Най-плодотворна е съвместната дейност на ансамбъл „Пълдин“ с великия български хореографа Димитър Дойчинов. Той е не само прекрасен танцьор, той е талантлив постановчик и мъдър педагог. Целият му живот е посветен на българското танцово изкуство.

През дългогодишния си творчески път ансамбъл „Пълдин“ танцува под ръководството на художествените ръководители: Тодор Делчев и Иван Делчев /1956-1957г./, Димитър Дойчинов /1958-1960г./, Георги Бакърджиев /1960-1990г./, Тодор Гайдаджиев /1991-2014г./, Емануил Синджирлиев и Елена Димитрова / 2014-2016 г./, Руси Катерински /от 2016 г./ до днес.

Връзката между ансамбъла и администрацията се осъществява от административния ръководител на състава. През годините грижа за оцеляването и успеха на ансамбъла имат Никола Люцканов, Калоян Манолов, Стойне Тасев, Йовчо Кабзев, Димитър Желязков, Жилязко Симов, Ана Кръстева, Димитър Менков, Динко Йорданов и др. Всички те, до последния настоящ отговорник Албена Дуракова, предаваха щафетата един на друг с една единствена цел – ансамбъл „Пълдин“.

65-те години, които навършва ансамбъл „Пълдин“ през тази година  е сериозна зряла възраст, но ансамбълът остава вечно млад. Така е защото едни си отиват, но идват нови, млади изпълнени с амбиции и любов към българския фолклор танцьори.