Сценографът Кънчо Касабов изненада публиката с дигитални плакати

  • от PlovdivTime
  • 12:10, 08.02.2023

Пловдивският сценограф и графичен дизайнер Кънчо Касабов изненада многобройната публика в галерия „Капана“ с една различна и неочаквана изложба. До 27 февруари в галерия „Капана“ той представя дигитални творби – постерни графики по определението на доц. д-р Александър Гьошев, ръководител на катедра „Дизайн“ в пловдивската Академия по изкуствата (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Според него, изложбата ни показва Касабов в много различна светлина, в посока на интереси, отличаващи се от сценографската му работа. Гьошев определи изложените творби като артистични експерименти, които могат да бъдат наречени също и плакати, и картини, защото са резултат на творчески акт, при който е използвана цифровата технология. Компютърът, софтуерът са само инструмент и срещата на артиста с този инструмент отваря широко поле за творчество, убеден е доц. Александър Гьошев. Главното е, че технологията е помогнала за се появи пред публика „онзи театър на въображението, на творческата игра, която дава най-различни посоки на вижданията на автора как се работи с форма и цвят“.

„Радваме се, че дойдохте и споделихте с мен това „Отворено“ пространство, за да ви покажа онова, което напоследък силно ме вълнува и завладява в ателието ми. Бъдете отворени към това, кето виждате“ – сподели Кънчо Касабов.

Касабов е роден в Пловдив, където завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (1993). Продължава своето образование в Националната художествена академия в София в специалност „Сценография“ при проф. Красимир Вълканов. През 2001 г. се дипломира като художник сценограф със допълнителна квалификация „Педагогика на изобразителното изкуство“.

Автор е на сценографията за 46 театрални представления в театри в цялата страна.

В осъществяването на театралните проекти е работил с редица изтъкнати български режисьори.

Работи като хоноруван преподавател по „Компютърни програми“ към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. А от 2016 до 2019 е  графичен дизайнер за „ZIDO FOOD“ ЕООД, София. От началото на 2008 до момента работи в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив като учител по компютърна графика, рисуване и художествено осветление.

Има десетки участия в самостоятелни и колективни изложби, представя проекти в много театрални фестивали в България, Чехия, Австрия, Русия, РС Македония, Турция, Кипър. Касабов е 3D дизайнер в документален филм „Червен бряг - приказката продължава“, както и 3D дизайнер на неолитно селище за документален филм „Неолитна къща от Слатина“ по книгата на чл.-кор. проф. Васил Николов.