„Сцената” посреща театър Де Ла Масю от Франция

  • от PlovdivTime
  • 15:00, 14.09.2018

Програмата на фестивала „Сцена на кръстопът” ще предложи две заглавия днес. От 19.30 часа в Камерната зала гостува Драматично-куклен театър „Иван Димов”-Хасково, който ще играе спектакъла „Честита съпруга” от Петър Влайков. Постановката е на Елин Рахнев, а ролите изпълняват Николета Малчева и Стефан Денолюбов.

В съпътстващата програма на Есенния международен театрален фестивал също има много интересно събитие. От 19 часа в Zoom зоната гостува френският театър Де Ла Масю. Спектакълът, който ще представят, е част от мащабен проект на Европейска столица на културата-Пловдив 2019, а „Сцена на кръстопът” е домакин и партньор на събитието.

„Малкият театър на края на света” – Опус I е поетично представление за процеса на откривателството и писането. Спектакълът  - съчетание на шоу, инсталация с кукли и съвременно изкуство, се развива и се пише с отминаващото време.

Емоционалното заглавие, което ни отвежда в усещането за далечна страна, хем описва нашия съвременен свят и в същото време посочва универсално място за сътворяване. Място-утопия, в което сбъдваме стремежите си за по-добър свят, където бягаме, отказвайки се да приемем действителността.  

Екипът на театър Де Ла Масю се обединява около едно художествено изследване, чрез което споделя преживяното по време на творческия процес.

Героите в "Малкият театър от края на света" ни напомнят на самите нас по особен начин. Те се развиват с бавната скорост на несъществуващо революционно време. Скитащи човешки или животински фигури, тези въображаеми поети наблюдават света по свой начин и споделят с нас житейския си опит. Живеейки те ни претворяват, казва за „Малкият театър на края на света”, авторът на спектакъла Езекиел Гарсия Ромеу.

Представлението разказва за заключен в кутия  кукловод, който  управлява и съживява една непозната галерия от портрети. Подобно на ентомолог, зрителят наблюдава и открива вселена пълна с противоречия, изпълнена с живот и със същества, чакащи да преживеят своята съдба и да се реализират.

Тук разказваме абсурдния дизайн на нашата цивилизация, където живите са материална ценност, или нещо което може да се купи с пари. Във Вселената на нищото хората се скитат, без изобщо да намират достойнството си, губят времето си в празни дела, разказват от театър Де Ла Масю.

Извън голямата кутия, зрителите наблюдават и откриват, че този затворен свят е алегория на нашата реалност. Но те скоро научават, че могат да  й въздействат. Зрителите стават актьори - кукловоди: управляват, експериментират и участват в процеса ...Те могат да се движат с малките фигури, които обитават тази затворена вселена.