Сцена`2022: Пловдивският театър вдъхновява с „Опит за летене” на Радичков, Операта танцува „Ана Каренина” със световния хореограф Лео Муич

  • от Мария Луцова
  • 08:46, 05.01.2022

Интересни спектакли, концерти и оперни представления ще види пловдивската публика през предстоящата година. И трите  трупи  на Драматичния театър, Куклите и Операта готвят любопитни проекти.

„Опит за летене” от Йордан Радичков с режисьор Пламен Марков и „Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов с режисьор Стайко Мурджев са две от най-важните заглавия, които ще видим на голяма сцена в Драматичния театър.  Премиерата на първия спектакъл ще бъде на откриването на фестивала „Сцена на кръстопът” , а второто – в края на ноември.

„Предстоят премиери на още два спектакъла под режисурата на Атанас Атанасов и Елица Йовчева. Уточняваме заглавията. Най-хубавото за трупата нина първо време предстои на 14 януари, когато на сцена, след две години, се завръща „Одисей”, каза директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев.

2022-а ще бъде изключително наситена и с разнообразни събития, посветени на 140-годишнината на трупата.

Предстои да бъде представен представен Летопис на Пловдивския драматичен театър, върху който работят Никола Вандов, Катерина Георгиева и Божидар Тотев.

През януари трябва да излезе от печат и дневникът на Георги Миятев, в който е събрана цялата история на театъра от създаването му до 1932 г. За случването на това издание работят Владимир Балчев, Катя Янева и Христо Гочев.

Куклениците също работят по няколко проекта, които ще минат под знака на 75-годишнината на театъра. Първа е премиерата на „Незнайко в Слънчевия град” от Николай Носов с режисьор Елица Петкова, сценография и кукли Ива Гикова и Ивайло Николов и композитор Пламен Петков. На 24 март – в деня на кукления театър, предстои премиерата на бебешка пиеса за деца от 6 месеца до годинка и половина. Автор и режисьор на спектакъла с работно заглавие „Аз съм?” е Галя Савова, сценографията е на Стефка Кювлиева , а композитор – Петя Недева.

През юни куклениците ще реализират проект, финансиран от Национален фонд „Култура” – лаборатория „Дигитални технологии в съвременния куклен театър”, която ще коментира темата къде съвременните технологии убиват живото изкуство и къде му помагат.

Септември идва с премиерата на „Каменното цвете” от Мила Машович-Микулич. Режисьор е Слави Маленов, сценографията е на Силва Бъчварова, композитор – Владимир Джамбазов.  За поредна година пловдивчани ще се наслаждават и на уличния фест TheatAir.

И тази година порасналите деца ще имат своя повод да посетят Кукления театър. В края на ноември е предвидена премиерата на „Апокалипсисът идва в 6 вечерта” от Георги Господинов. Постановката е на Леонард Капон.

Кукленият театър ще бъде домакин и на уъркшоп за детски учители с психолози и актьори на тема „Кукленият театър в услуга на образованието”. Ще се проведат и традиционните конкурси за детско творчество.

По предварителен план и Държавна опера-Пловдив обещава интересна година, пълна с любопитни събития.  Началото е с премиерата на оперния спектакъл „Чичовци”. С нея ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на автора Лазар Николов и 100-годишнината от кончината на Иван Вазов.

„От две години работим по този проект. Смятам, че е наш дълг да почетем паметта на тези изключителни творци”, каза директорът на Операта доц. Нина Найденова.

През февруари, март и април стартира нов интересен проект – „Поетите и музиката за ученици”.  Той се реализира с помощта на програма „Наследство” на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. Събитието имаше няколко изключително успешни издания като част от програмата на фестивала Opera Open на Античния театър. Сега обаче знаковите български артисти ще рецитират стиховете на най-забележителните наши поети, а музиката ще е на съвременни композитори, които ще гостуват на събитията.  Всяко от събитията ще бъде тематично – за поезия, посветена на морета, женска поезия и т.н. Целта на проекта е да бъде привлечена нова млада публика.

Симфоничният сезон също има своите акценти.  Един от тях е проектът „Млади български виртуози”.

„Радвам се, че успяхме да привлечем на щат четирима много талантливи музиканти  - Емануил Иванов, Дора Делийска, Лия Петрова и Кирил Пенчев.  Всеки от тях ще подготви по четири програми в рамките на проекта „Млади български виртуози”, разказа още Найденова.

Още един важен проект по програма „Наследство” на Европейска столица на културата-Пловдив 2019 ще реализира екипът на Операта. Става дума за Международния конкурс за тенори „Гласът на Камен”. Финалът на престижното събитие е с концерт на 27 август.   Председател на журито ще бъде тенорът Хосе Кура. Концертът на 27 август ще е в рамките на Opera Open.

Фестивалът и тази година ще предложи незабравими емоции на публиката. Първо на сцената на Античния театър се завръща спектакълът „Орфей и Евридика” на режисьора Стефано Пода.  Другият голям проект е балетният спектакъл „Ана Каренина”. Пловдив ще се наслади на представление на изключителния хърватски хореограф Лео Муич.

Другият мащабен проект на Операта е „Слава” – мюзикъл, който представя историята и перипетиите на група студенти от Училище за сценични изкуства в Ню Йорк. В периода 10-14 януари ще се проведе предварителен кастинг за подбор на млади артисти.