„Сцена на кръстопът” се завръща с 18 великолепни спектакъла

  • от Мария Луцова
  • 12:43, 10.09.2021

„Пак е 10 септември и пак сме заедно за откриването 25-ото юбилейно издание на Есенния театрален фестивал „Сцена на кръстопът”.  След миналогодишния форум, който беше в по-особен формат заради ограниченията заради пандемията, сега фестивалът се завръща с пълния си блясък”. Това каза фестивалният директор и директор на Драматичния театър Кръстю Кръстев по време на пресконференцията за представянето на програмата.

Публиката ще има шанса да види едни от най-добрите представления в България, за които се говори и са носители на редица награди.

Мотото на 25-ата „Сцена” е „Театъра-Надеждата”.

„Надеждата, защото сценичните изкуства, театърът в частност, е единственото място в тази разбунена държава, който успява да събере хората. Щастлив съм, че в ето този храм на доброто – театъра,  хората са обединени, с надежда в душата”, каза още Кръстю Кръстев.

Благодарност към всички, които са съпричастни към случването на фестивала, отправи програмният директор Росица Обрешкова.

„Щастлива съм, че съм тук, че „Сцена на кръстопът” го има. Радвам се, че чрез фестивала запазваме духа на Стефан Данаилов, усещането му за живот, размаха му. Затова в програмата събрахме най-добрите представления на театри от цяла България.  В периода на криза и ограничения жаждата за театър е причина за множество ярки спектакли, които публиката в Пловдив ще види”, подчерта Обрешкова. Тя допълни, че освен 11 представления на голяма сцена и 7 на камерна, съпътстващата програма също е много силна.

Днес освен откриването със спектакъла на Пловдивския театър „Укротяване на опърничавата” на Уилям Шекспир, ще бъде открита и изложбата на сценографа Елена Иванова в галерия U P.A.R.K.  Елена, която е едно от знаковите лица на българския театър, обикновено показва творбите си само извън България, но сега идва под тепетата  за изложба.  В съпътстващата програма има още представяне на съвременна българска драматургия, поетична вечер със стихове на Елин Рахнев, както и представяне на книгата „Тя. Цветана Манева”, за което голямата актриса се завръща в родния си град.

Фестивалният екип отново ще връчи стипендия на името на Ламбо за талантлив студент от НАТФИЗ. Церемонията ще бъде на неговия рожден ден – 9 декември.

Финалът на „Сцената” също ще бъде посветен на основателя на форума проф. Стефан Данаилов.  Специален хепънинг с негови приятели ще закрие феста.

„Благодарим на Община Пловдив и Министерството на културата, както и на меценатското семейство”, отбеляза и продуцентът на фестивала Ирен Чанкова. Тя благодари и на публиката, която подкрепя фестивала, защото няколко от представленията вече са продадени.

Организаторите са предприели всички мерки, за да се чувстват зрителите защитени. При спазване на противоепидемичните марки с 50 процента пълняемост на залата. За събитията от съпътстващата програма, които са с вход свободен, ще има покани. Всеки желаещ може да получи такава от касата на Драматичния театър.