Сцена в Jazz-a представя „Мarket” от Теодора Георгиева с онлайн сценично четене и дискусия

  • от PlovdivTime
  • 10:40, 27.01.2021

Сцена в Jazz-a, Драмапакт и beebopcafe.tv представят „Мarket” от Теодора Георгиева - сценично четене с участието на Мария Димитрова, Живко Журанов, Ивомир Игнатов-Кени, Здравка Христозова и Марин Неделчев. Онлайн събитието е безплатно и ще се излъчва по beebopcafe.tv на 29 януари 2021 г. от 20:00 ч.

 „Мarket”, пиеса за куклен театър за възрастни от Теодора Георгиева, представя свят, в който всеки може да постигне консуматорско благополучие, като си закупи нова идентичност. Пиесата поставя на преден план конфликта между пазарния натиск да влизаме в лесно контролируеми и конвертируеми идентичности формули (продавани ни от терапевти, експерти и гурута) и вътрешния бунт на личността, която все не успява да се впише и винаги излиза от предписаните ѝ контури. Какво означава призивът “бъди себе си” в свят, в който “всеки е уникален”, но всички са еднакви и едноизмерни? Възможно ли е да запазим себе си в това ново общество? Къде е границата между пазарния ни избор и превръщането на самите нас в продукти? Пиесата е номинирана в Конкурса за нова българска драматургия „Иван Радоев“, Плевен, 2019 година

Теодора Георгиева е завършила специалностите „Педагогика на масовата и художествена комуникация“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (2014), както и „Драматургия“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (2018). Професионалният ѝ опит като драматург включва: „Хензел и Гретел“, Младежки театър „Николай Бинев“ – София; „От-чая-ни-е“, I am studio – София; „Славеят“, Държавен куклен театър – Сливен, „Вътрешният глас“, Младежки театър „Николай Бинев“,„Храбрият оловен войник“, КТ „Георги Митев“- Ямбол. Участвала е във фестивала “From Page to Stage” (2018), както и в „Панаир на младите – Site-specific 2018“. Сценарист е на късометражния филм „Стъпки“.

Драма пакт е неформална група от писатели и артисти, които споделят ресурси, вместо да се състезават за тях. Замислена е като платформа, която да развива, подпомага и продуцира нови форми и формати в съвременната драматургия.

Сцена в Jazz-a e платформа за съвременни сценични форми, случващата се в Bee Bop Café, с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура". След представлението ще проведем  дискусия с актьорите и автора на пиесата. В нея ще вземат участие и  драматурзите Ясен Василев, Иван Димитров и Александър Мануилов.

Модератор на дискусията е Борис Зафиров.