Стратос Калафатис - петгодишна мисия да запечата магията на Атон

  • от PlovdivTime
  • 15:10, 16.10.2021

Българската публика вече може на живо да се възхити на впечатляващата изложба на гръцкия фотограф Стратос Калафатис "Атон - цветове на вярата", с която  в Пловдив се откриха традиционните Международни фотографски срещи. Тази година те носят заглавието “Сертификат за присъствие”.

“Показвал съм тази изложба в 20 различни градове в цяла Европа, но това е най-хубавата зала, в която я излагам, и това ми даде възможност да подредя така, както искам”, каза при откриването в Зала “2019” именитият артист от Кавала. Той е посветил на Атон 5 години, връщал се е в Света гора 50 пъти и в резултат е създал огромна серия вълнуващи пейзажи, портрети, импресии.

“Исках да стана гимнастик олимпиец, но после прочетох една мисъл на Конфуций, че всеки човек има два живота - вторият започва, която осъзнае, че има само един живот. И заминах за САЩ да уча фотография”, каза Калафатис.

Част от творбите са събрани във фотографската книга “Атон - цветове на вярата”, който съпътства изложбата.

“Един издател живее от бисерите, които  му носят художниците фотографи”, сподели пред публиката Ставрос Пецопулос, който издава вече пета книга с творби на Калафатис.

Заместник-кметът на Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов изненада артиста и гостите от Фотографския съюз на Кавала с приветствени думи на гръцки език.

Той подчерта заслугите на артистичния директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев за размаха и качеството на Международните фотографски срещи: “Фестивалът е сред дългогодишните формати за изкуство, подкрепяни от Община Пловдив. Респектира със своите 40 години история, но не спира да се развива, да събира в Пловдив творци от различни поколения, които общуват, обменят идеи, вдъхновяват се и вдъхновяват публиката.”

Изложбата за Атон ще можге да се види в Зала “2019” до края на този месец, до когато продължават и останалите фотографски изложби, които се окриват една след друга на 16 и 17 октомври.