Стотици коледни играчки от стъкло радват хората в Пловдив и тази година

  • от PlovdivTime
  • 09:35, 25.12.2020

Дни преди Коледа Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив кипи от работа, заради изработката на стъклени коледни украшения. За поредна година стотици сувенири ще заблестят в центъра на града, за да привлекат хората и да повдигнат празничното им настроение.

В малката и уютна работилница всекидневно сръчните ръце на служителите на прерпдиятието творят най-красивите коледни играчки от истински стъкло. Именно от тук започва пътят на истинската украшенията от т.нар. духано стъкло. За поредна година майсторът на украшенията Иван Станев организира изработката на стотици лъскави декоративни фигури, които ще стоплят коледните празници на всички.
"Интересното е, че тази година е невероятно силен интересът към тези истински коледни украшения, въпреки пандемията от коронавирус", споделя майсторът с над 40-годишен опит в изработката на играчки. И има за какво. Вижте във видеото как от една обикновена стъклена тръба може да бъде направена уникално красива коледна играчка:


Не много на брой, но достатъчно креативни са майсторите, правещи украшенията в Социалното предприятие за хора с увреждания. Финалните щрихи са тук, където Диана и колегите ѝ нанасят последните цветове и апликации. За тяхното изрисуване се изисква въображение, коледно вдъхновение, много топлина и любов. Това е ръчно творчество, ръчна дейност и състоянието на художника се отразява в работата, споделят декораторките.

До скоро изработването на коледни играчки от стъкло се смяташе за един от изчезващите занаяти. Това обаче вече не е така, след като няколко кандидати са изявили желание да научат тънкостите. По време на коледните празници специалната къщичка на Социалното предприятие ще бъде разположена на площад Централен и всеки пловдивчанин или гост на града може да си закупи харесаното от него украшение