Стотици гости се потопиха в кадрите от Международдните фотографски срещи

  • от PlovdivTime
  • 15:38, 14.10.2023
Стотици гости се стекоха в галерия "Капана" за откриването на един от най-старите и популярни фестивали с пловдивски адрес - Международни фотографски срещи. Тази година той е с тема „Социален топос“. По традиция фестивалните изложби могат да се видят в три от сградите на Градска художестевна галерия – Пловдив, в къщите Балабанова и Хиндлиян в Стария град.
Генералният консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. Корхан Кюнгерю и неговите заместници бяха специални гости на откриването в галерия "Капана" заради големия им принос да осигурят гостуването на колекция фотографии от именития турски фотограф Ара Гюлер (1928 – 2018), работил с агенция Magnum Photos - сред най-престижните в света. Дамският ръководен екип на истанбулския музей "Ара Гюлер" Чагла Сарач – „Архив и изследователски център Ара Гюлер“, съветник по изкуствата на “Доуш груп”, Туана Пулак и Ясемин Йозюе благодари на артистичния директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев за възможността да срещне пловдивската публика с изкуството на прочутия фотограф. В програмата е предвидено представяне на музей на 15 октомври от 10:30 ч. На втория етаж в галерия "Капана“ се откри и друга впечатляваща изложба - на датския артист със световна известност и също член на Magnum Photos - Якоб Ауе Собол. Поканата към него е отправена още през 2014 г., но той постоянно пътува, живее и снима в различни точки на света - Гренландия, Сибир, Банкок. "Влюбвам се в живота, в жени, в места" - признава фотографът, който не изключва вероятността да се влюби и в България, която посещава за първи път. Тук е заедно със съпругата и двете си деца.

Община Пловдив винаги застава зад този прекрасен фестивал и ще продължи да го подкрепя, подчерта в приветствието си заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

На 14 октомври (събота) от 10:30 до 12:00ч. в Залите за временни експозиции (ул. "Княз Александър I" №15) се откриват още две от изложбите. На първия етаж се представя Райнер Ридлер от Австрия, а на втория етаж - Марко Ригамонти от Италия.
В неделя – 15 октомври от 10:30 до 12:00 ч. българският фотограф, който живее в Бразилия, Румен Койнов ще представи своите кадри в къща „Мексиканска графика“ в Стария град.

А в последния фестивален ден - 31 октомври от 17:30 ч. отново в галерия "Капана" доц. д-р Никола Лаутлиев ще представи своята фото книга „Амаркорд“. Във финисажа ще участва китарен ансамбъл „Академика“ с художествен ръководител проф. д-р Стела Митева – Динкова.

Посетете и останалите изложби в Хиндлиян и Балабанова къща на: Платформа ПУК! Тихомир Стоянов, Росен Кузманов, Никола Михов, Мате Барта, Марк Барта, Владимир Василев.

Фестивалът се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ с подкрепата на Община Пловдив, Национален фонд „Култура“, фондация „Зингер-Захариев“ и със съдействието на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Музей „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ Истанбул, Институт „Лист“ – Унгарски културен институт София и галерия „Тобе“ Будапеща, Фактор БГ, Фотосинтезис, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия.