Столипиновският хип-хоп потегля към Сан Себастиан

  • от PlovdivTime
  • 21:59, 07.08.2016

Три момчета от "Столипиново" - Ерол, Нешко и Силвестър, и две девойки - Джаки Лейкърс и Боби Р., ще бъдат сред звездите на тазгодишния кинофестивал в испанския град Сан Себастиан, който е един един от най-престижните на планетата. 

В продължение на седмица те бяха в обектива на дошлите от Пиренеите кинаджии, които снимаха специална лента за майсторите на хип-хопа от "Улични танцьори". 

Пловдивските таланти изградиха спектакъла си под ръководството на две баски хореографки - Алаиц Аренсана и Мария Ибарете. След последния дубъл на стълбите на Каменица в центъра на града, младите танцьори поднесоха цветя на горещо аплодиращите ги учителки. 

Документалният филм за столипиновския хип-хоп е част от поредицата "Европа Транзит". Испанците ще заснемат десет епизода в специално подбрани градове - Сеута (Испания), Белфаст (Северна Ирландия), Дрезден (Германия), Вроцлав (Полша), Сараево (Босна и Херцеговина), Калининград (Русия), Пафос (Кипър), Прищина (Косово), Истанбул (Турция) и Пловдив. Всички те са отколешни културни средища.

Филмите ще бъдат представени на кинофестивала през есента. "Културата да живеем заедно“ е девизът на Сан Себастиан като настояща Европейска столица на културата, което е много близко до надслова „Заедно“ на бъдещата столица на културата през 2019 г. - Пловдив.

Лентите са посветени на предизвикателствата на интеграцията на различни етно-религиозни общности, правата на човека и съжителството на култури. "Сан Себастиан е изключителен град с много дълбока култура, пълен с емоционални и вдъхновяващи хора. Техният филмов проект си поставя нелеката задача да разбива стереотипите и използва инструментите на културата освен за вдъхновение, и за решаване на проблеми", заяви зам.-кметът Стефан Стоянов.

"Ние изследваме културата на съжителство в набелязаните градове. Опитваме се да проследим линията на предизвикателствата, на наследените съжителства и го правим по пътя на истината", подчерта Хавиер Пая, програмен директор на кинофестивала в Сан Себастиан, който се провежда от 1952 г. насам.

Режисьорът Шабан Интаусти посочи, че освен танцовото шоу филмът ще съдържа и силен социален елемент - разговори със семействата на танцьорите, приятелите им и хората от квартала. 

Премятанията са шега работа за пловдивските хип-хопъри

Джаки Лейкърс (вляво) и Боби Р. превземат сцената

Филмовият проект "Европа Транзит" обхваща десет европейски града

Хавиер Пая разказа за успехите на Сан Себастиан като европейска столица на културата

Режисьорът Шабан Интаусти показа завидни акробатични умения

Нешко открива шоуто със задно салто с превъртане

 

Джаки Лейкърс даде заявка за голямата сцена 

 


 

В танците се включиха всички с гореща кръв

 

Купонът на стълбите на "Каменица" продължи до мръкване

Зрителите на кинофестивала в Сан Себастиан първи ще видят салтата на Силвестър (вляво), Ерол (вдясно) и Нешко