Стефан Русинов представя “Безсмъртната смърт“ на Луи Цъсин в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:52, 10.05.2022

Литературен салон  „Spirt&Spirit” кани на среща разговор с преводача от китайски Стефан Русинов на 11 май от 19 часа в Петното на Роршах.  Модератор е Ина Иванова, а входът за събитието е свободен.

Акцент в разговора ще е книгата "Безсмъртната смърт" на Луи Цъсин, преведена от Русинов. Многократно удостояваният с престижни награди китайски фантаст Лиу Цъсин е автор на известната трилогия „Земното минало“. В третия том, „Безсмъртната смърт“, той доразгръща лъкатушната история на човечеството след избухването на трителната криза.

Стефан Русинов е преводач на китайска и англоезична литература, хоноруван преподавател по китайска култура в СУ „Св. Климент Охридски“. Съставител на поредицата „Китай отвътре“ и преводач от китайски език на всички текстове в нея.

През 2021 година Стефан Русинов получи награда "Христо Г. Данов" в категория „Преводач на художествена литература“ именно за превода от китайски на романите „Трите тела“ – първи том от трилогията „Земното минало“ на Лиу Цъсин, издателство „Колибри ООД“, и „Живи“ на Ю Хуа, издателство „Жанет 45“.

Събитието е част от програмата на фестивала „Пловдив чете“, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.