Стартира VI-ото издание на Международен фестивал на поезията „Орфей“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:16, 09.05.2023

Международният фестивал „Орфей” ще се проведе от 11 до 13 май в Пловдив. Станалият вече традиционен писателски форум, посветен на Орфей и орфизма, ще се проведе на сцената на Малката Базилика. Там ще се срещнат и ще обменят опит поети от различни държави. В предишните пет издания са участвали 63 поети от различни страни, сред които: САЩ, Франция, Италия, Испания, Дания, Русия, Украйна, Северна Македония, Румъния, Гърция, Хърватия, Унгария, Сърбия, Турция, Грузия, Албания, Мароко, „Индия, България и 16 пловдивски автори.

В изданието на през 2023 г. ще се включат 10 творци от осем държави: Атаол Бехрамоглу и Хюсеин Мевсим (Турция),Константин Северин (Румъния), Мартина Стракова (Словакия),Роберт Месхи (Грузия), Томаш Стари (Чешка република),Флавия Теок (Румъния/Дания),Юлия Бережко-Каминска (Украйна) и двама представители на България – поетесата и преводач от чешки и словашки Димана Иванова и представителят Пловдив – писателят и поет Йордан Велчев.

Две многоезични книги на български, на английски и на роден за авторите език, „Орфей-Поезия“ и „“Фигурата на Орфей – между мита и мига“, ще съберат в книжни томчета най-доброто от Шестото издание на фестивала и ще се разпространяват безплатно. В антологията „Автографи от Пловдив“ с по едно стихотворение и автограф ще бъдат представени всички участници в досегашните издания на фестивала.  Творбите им,народенезик и в превод на английски и на български ще могат да бъдат прочетени и на сайта на фестивала.

Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2023“ се организира от фондация „Пловдив ЛИТ“ и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града. 

Kоментари

коментар
Читател
14:36, 10.05.2023
Отговор

Какво ще представя тоя Йордан? Никой не го чете, никой не го знае? Хълтура ли е това?