Стартира реставрацията на едно от сакралните сгради на Пловдив за 13 млн. лева

  • от Соня Желязкова
  • 12:21, 26.06.2023

Всички знаем, че това е едно от сакралните места в Пловдив, а и за цяла България. Когато си представи, че тук е учил Любен Каравелов, а Васил Левски е обмислял своята революционна организация, човек потръпва под силата и енергията, която това място излъчва”, заяви министърът на културата Кръстю Кръстев от време на официалната церемония за старт на реставрацията на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

Той допълни, че оглавяваното от него ведомство е успяло да помогне за реализиране на реставрацията на най-старата гимназия в страната, която е и паметник на културата. Кръстев допълни, че занапред МК се ангажира с това да търси още варианти за дофинансирането по дейностите за реставрация.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов, който е възложител на поръчката, заяви, че този проект за стартирал преди 3 години. "Започнахме от нулата и преминахме през много, но район „Централен” се справи чудесно с нелеката задача да изпълни дълга на възрожденците, завещали ни това прекрасно място”, каза Стаменов.

От своя страна, кметът Здравко Димитров заяви, че са длъжни да запазят гимназията в автентичния ѝ вид, тъй като всички в Община Пловдив са задължени на това училище.

"Няма пловдивчанин, който да не е свързан с гимназията по някакъв начин. Тази гимназия има свой дух и история, които сме длъжни да съхраним. Затова ако в бюджета не достигат средства, под условие, че общинските съветници гласуват средства, винаги ще намерим начин да ги набавим", заяви Димитров. Той пожела успех на фирмата изпълнител на проекта.

Представители на дружеството „ВДХ“ АД, които ще се заемат с реставрацията през идните месеци,  признаха, че това е огромна отговорност за тях.

 „Притеснени бяхме, че ще се наложи да влезем в храм. Това не е строителен обект. Докосването до всичко в това училище е особено”, каза Живко Недев. Изявлението му бе прекъснато от кратък валеж, като той отдаде това на знак от съдбата, че по стара българска традиция "ще им върви по вода"

За осъществяването на реставрационните дейности средства са били отпуснати от две министерства – Министерство на културата и Министерство на образованието. МК е осигурило 2,7 млн. лв., допълни Стаменов. МОН е предоставило 800 000лв. Първият етап от дейностите, които ще бъдат реализирани в рамките на това лято, ще костват 6,6 милиона лева. Засега са налична половината от сумата. Местната власт изрази надежда, че ще получат подкрепа за остатъка „отвсякъде“.  Цялата поръчка е за 13,3 млн. лева.

Настоящите ремонтни дейности се очаква да обхванат покрива, дограмите, чиято изработка коства много време заради уникалния дизайн, и фасадата на сградата. Дървената част ще се обследва и ще се импрегнира срещу пожар и вредители, като всяка греда поотделно ще бъде четиристранно обшита, за да се изпълнят изискванията за пожаробезопасност. Покривът, както и фасадите, колоните и цялата орнаментика, ще бъдат възстановени в автентичния си вид.

 

Kоментари

коментар
РЕМОНТИ / РЕСТАВРАЦИИ... ?
17:54, 26.06.2023
Отговор

Соньо мари, опитвай са -доколкото можеш, де- като кресливо прославяш тоя-оня Болярин да различаваш между СЪВЪРШЕНнО РАЗЛИЧНИТЕ ПОНЯТИЯ / ДЕЙНОСТИ: 1.РЕСТАВРАЦИЯ; 2.РЕМОНТ; 3.ПРЕБОЯДИСВАНЕ; 4.МЕТЕНЕ; 5.ПРЕСТРУВКИ (ЕПЗЕХ = Едни Пари За Едни Хора), а? А?