Спектакли от Испания, Финландия и Гърция във втория уикенд на One Dance Festival

  • от PlovdivTime
  • 17:47, 15.05.2024

Три спектакъла с жени хореографи и изпълнители включва вторият уикенд на One Dance Festival в Пловдив. След откриващата седмица, посветена на Франция, сега международният форум за съвременен танц и пърформанс представя три спектакъла от Испания, Финландия и Гърция. Съчетавайки танца с различни музикални и визуални естетики, форми и влияния, спектаклите поставят различни, но актуални теми - развитието на фолклора, отношението към спомените, воугинг и поп културата. 

На 17 май от 19.30 ч. в Дом на културата “Борис Христов” ще видим спектакъла “Алюри и квартет жени” на испанската танцова компания Mucha Muchacha. Испания е изпъстрена с културни традиции, които квартетът осмисля в бъдеще продължително време, за да търси новия фолклор. Спектакълът се вдъхновява от испанските народни танци, като баският празничен танц ауреску, андалусийското фанданго и съпроводеният с кастанети музикален и танцов стил хота (йота). Светлинни и визуални ефекти, радио хроники, регетон, фламенко и електронна музика стават инструментите за търсенето на танца на бъдещето. 

В спектакъла се изпълнява музика на живо от електро фламентко дуото Los Volublе. Педро и Бенито Хименес са пионери в областта на ремикса, киното на живо и дигиталния фолклор. Зад Mucha Muchacha стоят Ана Ботия, Марта Мармол, Белен Марти Луч и Марина де Ремедиос. Като млада компания, възникнала в тясна връзка с испанските танци, те работят със съвременните изкуства и теми. 

На 18 май от 20.30 ч. хореографът от Финландия Тииа Касуринен ще превърне Дом на културата “Борис Христов” в концертна сцена. Спектакълът “НА СЦЕНА - Концертът” се вдъхновява от алтер егото, от сценичните превъплъщения и образи на поп звезди, като Мадона, Лейди Гага, FKA Twigs, Sevdaliza и други. 

Касуринен ще представи свои авторски песни с воуг естетика, черпейки вдъхновение от изпълненията на знакови певици с неповторима харизма и богат арсенал от изразни средства. Отново със силно феминистко влияние, в този спектакъл важно роля играят гримът и дрехите, погледите и жестовете, и всички възможни прийоми за въздействие.  

Тииа Касуринен завършва Стокхолмския университет по изкуствата през 2017-а. Тя се интересува от теми като идентичност, пол, въздействието на погледа и поп културата и ги изследва в творбите си чрез движение, театрален грим и визуална трансформация. 

Гръцката изгряваща звезда Йоанна Параскевопулу се завръща в Пловдив с новия си спектакъл “All of My Love” на 19 май от 20.30 ч. в Дом на културата “Борис Христов”. Завръщане към спомените, загубените моменти и едно последно сбогуване, спектакълът комбинира танц с видео - архивни кадри, снимки, клипове, както и обикновени предмети. Той е надникване в килера на емоциите, в склада на вещите и на събитията, станали история. Болезнена и неизбежна. Това е завръщане към спомените. Лични и общовалидни. All of My Love e копродукция на One Dance Festival и Onassis Stegi. 

Йоанна Параскевопулу завършва Националното танцово училище на Гърция, а понастоящем следва във Факултета по аудио и визуални изкуства на Йонийския университет. Сътрудничила е с множество артисти, сред които Ирис Караян, Христос Пападопулос, Димитрис Папайоану и други.

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програма “Фестивали и големи събития” на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.  One Dance Festival е част от Big Pulse Dance Alliance, подкрепен от програма Творческа Европа на ЕС. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура”.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Френски институт в София, AC/E Acción Cultural Española, Посолство на Португалия в София и Културен институт Камойш, Посолство на Финландия в София.