Спектакълът “Слава“ с две нови дати за представления в Драмата през ноември

  • от PlovdivTime
  • 10:39, 09.11.2020

Отмененият заради мерките срещу коронавируса спектакъл на Драматичен театър Пловдив „Слава“ от Питър Куилтър е с две нови дати. Истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс - най-лошата певица на света, театралната публика може да гледа на 10 ноември от 19 ч. и на 11 ноември от 19 ч. в Камерна зала. Билети на касата на театъра или онлайн.

В спектакъла участват: Ивана Папазова , Димитър Банчев , Атанас Атанасов , Мариана Йотова , Боряна Братоева , Елена Кабасакалова. Превод - Маргита Гошева, режисьор - Стайко Мурджев.

„Флорънс Фостър Дженкинс не може да пее, нито нота. Тоновете й са безнадеждно нестабилни и ужасяващо фалшиви, не навлиза в тона меко и плавно, а загребва като с булдозер, тембърът й е ужасен, тя няма чувство за ритъм и е напълно лишена от усет за стил и фразировка. И въпреки това тя се превръща в една от най-големите звезди на музиката през двадесети век. И умира усмихната, усмихната и доволна от бляскавия си и неповторимо екстравагантен живот.

Да, мисис Дженкинс е бездарна певица, лишена от всякакъв певчески талант, но именно тази липса на дарование, съчетана с изключителната любов към красотата и величието на изкуството я превръщат в икона, даваща сила и вяра на всички онези, които мечтаят за блажения допир до голямото изкуство, но не се осмеляват. Истинската история на най-бездарната певица на света е красив и сложен урок по вдъхновение, мъдра приказка, в която вълшебното съкровище, заровено дълбоко в сърцето на Флорънс, е Вътрешната истина. Вътрешната истина, непоклатима и категорична, е оная искряща жизнена сила, даваща неизчерпаема енергия и воля на певицата да продължава напред и да отстоява непреодолимото си вдъхновение, да се бори докрай с всички онези клакьори на хулата и подигравката, накацали по трибуните на гламурния й живот, да отстоява душата си, която иска да пее. И нищо не може да я спре, и никой никога не може да каже, че не е пяла.“, разказва режисьорът Стайко Мурджев.

„Слава“ спечели Награда „Златен кукерикон“ 2020 за спектакъл. Получи и пет номинации за награди „Икар“ 2020: в категория “Водеща женска роля” – Ивана Папазова, в категория “Поддържаща мъжка роля” – Димитър Банчев, в категория “Поддържаща женска роля” – Елена Кабасакалова, в категория “Сценография” – Петя Боюкова и в категория “Режисура” – Стайко Мурджев.

Фотография: Георги Вачев