Звездни музиканти свирят на Античния театър в концерт на Музикалното училище

  • от Мария Луцова
  • 14:19, 05.01.2023

Тенорът Марин Йончев, цигуларката Мидори Гото, мецосопраното Нели Койчева, цигуларят Мони Симеонов и диригентите Найден Тодоров и Константин Добройков се събират в Пловдив за голям концерт „Пловдив – звезди от музика“ на Музикалното училище, което са завършили. Той ще се проведе на 1. септември на Античния театър и ще  даде официален старт на Есенния салон на изкуствата.

В тържественото събитие ще се включи сборен симфоничен оркестър от настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков”,  посветен на 100 години от рождението на големия български диригент Добрин Петков (1923 – 1987 г.).

Проектът „Пловдив – звезди от музика“ ще се реализира за първи път и ще да бъде откриващо събитие на Есенния салон на изкуствата. Събитийната програма за отбелязването на годишнината на Добрин Петков включва разнообразни по мащаб прояви в Пловдив и чужбина и ще се реализира в широко партньорство с изявени творци, културни и образователни организации, медии и други. Най -значимото събитие, което ще се реализира по този проект е концертът на емблематичната сцена Античния театър.

Емоционалният заряд на проекта е свързан не само с представяне на добре селектирана и изпълнена музика, но и с акта на завръщането у дома на талантливи пловдивчани, които ще представят пред родна и чужда публика не само своя талант, но и пътя, който са извървели от родното училище до голямата сцена.

„Пловдив – звезди от музика” носи потенциала да се превърне в едно от най-знаковите музикални събития в Пловдив и страната за 2023 година и е част от Културния календар на града.