Софийската опера и балет играе на Античния театър в Пловдив от 6 до 16 август

  • от PlovdivTime
  • 09:46, 26.07.2022

Софийската опера и балет ще гостува на сцената на Античния театър в Пловдив с три спектакъла през август. На 6 и 7 август ще се играе мюзикълът "МAMMA MIA", на 15 август - операта "Кармен" от Жорж Бизе, а на 16 август - балетът "Хиляда и една нощ" от Фикрет Амиров.

След представянето му на световните сцени пред повече от 60 милиона зрители, публиката на Античния театър в Пловдив ще има възможност да се докосне до един от най-търсените мюзикъли, спечелил симпатиите и уважението на меломаните - „ МAMMA MIA ”. Музиката и текстът са на  знаковите звезди на АББА Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Това става възможно благодарение на екипа на Софийската опера и балет и на режисьора Пламен Карталов.

„ МAMMA MIA” разказва историята за стремежа на Софи, решена да направи сватбения си ден незабравим и да намери баща си, когото не познава. В опит да го открие, за да я отведе до олтара, както повелява сватбената традиция, Софи кани на гръцкия остров трима мъже от миналото на майка си Дона и очаква да научи кой  от тях е баща ѝ. Ролята на Софи изпълнява Весела Делчева.
Сам - един от вероятните бащи на Софи,  е Кирил Иванов.  Александър Георгиев влиза в ролята на Бил – мъж от миналото на Дона. Николай Павлов и Симеон Владов в двата дни, в които ще се играе спектакълът,  изпълняват ролята на Хари – третият от мъжете, белязали живота на Дона. В ролята на Дона публиката ще види Людмила Козарева (06.08) и Еделина Кънева (07.08). Ролята на Роузи изпълнява Деница Шопова.

„Зрителите на Пловдив ще преживеят незабравими емоции, създадени от невероятната актьорска игра и вечната музика на АВВА”, обещават от Националната опера.

„Трупата  ще представи на 15 август на Античния театър в Пловдив постановката на Пламен Карталов „Кармен“ от Бизе, с която първият ни оперен театър спечели овациите при последното си турне в Япония”, припомнят още от операта.

Режисьорът Пламен Карталов предлага самостоятелен концептуален поглед в стил на традициите от древногръцкия театър и японски театър „Но“.  Доминираща е концентрацията върху съдбата на главните действащи лица, поставени в централния кръг на сцената като арена на съдбовност. А пространството около тази арена е мястото за героите, за тяхната игра и поведение. Около нея е едновременно наблюдаващият и коментиращ  действието Хор.

„Кармен” е трагедия на личността. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Кармен е рефлексия на трагична вина, близка по съдба на героини и образи от класическите шедьоври на древногръцката трагедия. В ролята на Кармен ще влезе мецосопраното Виолета Радомирска. Участват още солистите Костадин Андреев  (Дон Хозе, Веселин Михайлов (Ескамилио), Цветана Бандаловска (Микаела), Светозар Рангелов ( Цунига), Атанас Младенов ( Моралес ), Диана Василева ( Фраскита ), Илия Илиев (Данкайро), Цветелина Коцева ( Мерседес ), Красимир Динев (Ремендадо).

Диригент е Жорж Димитров.

В тази впечатляващата балетна постановка „Хиляда и една нощ” публиката ще види приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар. Приказки в приказката, разказани по един вълнуващ и красив начин с виртуозната хореография на  Елдар Алиев и пленителната музика на Фикрет Амиров. Световноизвестният балетист, хореограф и педагог Елдар Алиев е поставял „Хиляда и една нощ“ в САЩ и Европа.

В либретото на братята Рустам и Максуд Ибрахимбекови – писатели, сценаристи и драматурзи, са включени приказките „Синдбад“, „Аладин и вълшебната лампа“ и „Али Баба и четиридесетте разбойници“.

„Хиляда и една нощ“ е бляскав спектакъл, феерия от светлини, ефекти, атрактивна хореография, изящен декор, прекрасна музика, с вплетени в нея специфични ориенталски ритми и богата палитра от ударни инструменти.  Публиката ще има възможност да види едно истинско балетно бижу, което блести със своята ориенталска екзотика и ще остави без дъх дори най-претенциозния зрител.