София Филм Фест в Пловдив започва с премиера на „Изкуството да падаш”

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 17.03.2023

18-ото издание на София филм фест в Пловдив стартира на 17 март в Lucky Дом на киното с премиера на новия български филм „Изкуството да падаш” от 18 ч. За пръв път форумът ще се проведе за 17 дни – от  17 март до 2 април. Специално за премиерата под тепетата пристигат  режисьорът Орлин Милчев и актрисата Елена Замкярова.

Акцент на тазгодишното издание на фестивала е филмът „Лука“. Специално за прожекцията пристига дъщерята на Чарли Чаплин – Джералдин Чаплин, която участва в продукцията. В Пловдив ще гостува и режисьорката на филма Джесика Уудърт, позната на фестивалните фенове с „Белгийският крал“ и „Босият император“. „Лука“ може да гледаме на 28 март от 18.30 ч.

Всички фенове на фестивалното кино ще бъдат зарадвани със селекция дългоочаквания заглавия. Номинираният за „Оскар“ и получил множество положителни отзиви от критиката „Тар“ с Кейт Бланшет може да гледаме на 19 март,  неделя, от 18 ч. Феновете на Фатих Акин ще могат да гледат най-новия му филм „Рейнско злато“. Прожекцията е 31 март от 18.30 ч.

Звездите Ан Хатауей и Антъни Хопкинс можем да гледаме в драмата „Часът на Армагедон“ на 1 април от 19 часа. В Пловдив пристига и носителят на „Златен глобус“ за чуждоезичен филм „Аржентина, 1985“. Бляскава продукция от режисьора на „Американски прелести“, „1917“ и филмите от поредицата за Джеймс Бонд „Скайфол“ и „Спектър“ Сам Мендес също е част от фестивала. На 25 март от 19.15 ч. ще може да гледаме неговия „Империя на светлината“ с великолепната Оливия Колман. Филмът, обрал овациите на наградите БАФТА „Под слънцето“ също пристига под тепетата. Прожекцията е в сряда, 29 март, от 18.30 ч.

На София филм фест в Пловдив ще видим и селекция от документално, екстремно и музикално кино. Силен акцент с множество положителни отзиви е филмът за певицата „Шинейд О‘Конър: Nothing Compares” на 30 март от 18.30. Българският режисьор Костадин Бонев пък ще ни запознае с група „Тангра“ с филма „Оловният войник“ на 28 март от 21 часа. В селекцията попадат още „Извън релси“ за паркур обществото в малко английско градче и „Йонас Дайхман“ за уникалния немски триатлонец и приключенец.

Освен гостите на „Лука“ и „Изкуството да падаш“, за среща с публиката в Пловдив пристигат и екипи на още няколко български заглавия. Малин Кръстев ще гостува в LUCKY Дом на киното на 26 март от 18 часа за прожекцията на „Добрия шофьор“. За първия пълнометражен игрален филм на Боримир Илков – Боно „Анна“ на 27 март от 18.30 часа идва самият режисьор, както и актрисата Радина Кърджилова. Филмът „Аромат на липа“ ще бъде представен от режисьорката Сиси Денкова и актьорите Иван Бърнев, Албена Колева и Рени Врангова. Прожекцията е на 23 март от 18.30 ч.

Част от програмата са и някои от наградените на най-престижните фестивали заглавия. На 23 март от 20.45 ч. можем да гледаме „Нашият дом“, носител на голямата наградата на Сънданс. На 18 март от 17 часа предстои документалният „Цялата красота и кръвопролитие“, отличен на фестивала във Венеция със „Златен лъв“, награда „Посланик на надеждата“. На 27 март като част от програма „LUX” пък можем да гледаме носителят на „Златна палма“ от Кан „Близо“. В рамките на същата програма на 20 март от 18.30 ч. пък е носителят на „Златна мечка“ от Берлинале 2022 – „Повелителят на горите“.

„София филм фест в Пловдив“ е част от Културния календар и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Фестивалът ще се проведе между 17 март и 2 април. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лева.