След дълъг пандемичен сън: Култовият „Аз, Сизиф”се завръща на пловдивска сцена

  • от Мария Луцова
  • 15:31, 09.02.2021

 Един от знаковите спектакли на Кукления театър „Аз, Сизиф” се завръща на сцена на 16 февруари от 19 ч. При това в ролята на древния цар на Коринт влиза нов актьор – Стефан Додуров. Преди него в моноспектакъла гледахме Христо Таков и Стоян Дойчев.


Веселка Кунчева стои зад някои от най-успешните проекти на сцената на Кукления театър в Пловдив

 „След дълъг, пандемичен, сън спектакълът „Аз, Сизиф“ ще се прероди на родната си сцена в Държавен куклен театър-Пловдив”, сподели с последователите си режисьорът Веселка Кунчева. Тя в тандем със сценографа и автор на куклите Мариета Голомехова, композитора Христо Намлиев и хореографа Мария Димитрова стоят зад някои от най-вълнуващите представления за възрастни на сцената на Пловдивския куклен театър като „Вграждане” и „Дама Пика”. Преди време Кунчева и Голомехова реализираха и друг изключително успешен проект – „Мария от Буенос Айрес” в Държавна опера-Пловдив, а публиката под тепетата с нетърпение очаква другия спектакъл „Исус Христос Суперзвезда”. Мюзикълът трябваше да има своята премиера миналата година, но локдаунът отложи събитието.

Култовият спектакъл „Аз, Сизиф” на режисьора Веселка Кунчева е носител на награди от 27 международни театрални фестивали в Германия, Русия, Холандия, Швеция, Полша, Румъния, Франция, Турция, Испания, Иран, Хърватия, Украйна, Беларус и България

СПЕКТАКЪЛЪТ 


"Аз, Сизиф" е едно от най-награждаваните представления на Кукления театър в Пловдив

По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот.

Такава е и структурата на спектакъла – спираловидна като структурата на човешкото живеене. Аз, Сизиф на Веселка Кунчева проследява Човека от самото му раждане до неговата смърт, етапите през които преминава. Повторенията, еднаквостта на действията му, желанието му да се измъкне от коловоза и невъзможността да излезе от него. Като в Гоголев сън Човекът влачи собственото си съществуване, въпреки желанието си да избяга, да се скрие от себе си, да се пречупи, да се освободи.

Аз, Сизиф е моноспектакъл, чието визуално решение е актьорът и неговите лица. Чрез специална технология, сценографът Мариета Голомехова разработва многобройни варианти на силиконови маски и глави на лицето на самия актьор. 

НОВАТА ЗВЕЗДА 

Стефан Додуров е роден в Стара Загора. Завършва Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Играе на сцените на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“-Варна, Театрална работилница „Сфумато". 

Фотографии: Александър Богдан Томпсън, Иван Дончев, Георги Станчев