След 20 години: Кларинетистът Станимир Чанков възстановява нотите за романтичен концерт на Шуберт

  • от Мария Луцова
  • 11:07, 07.05.2022

Вълнуваща и емоционална вечер с романтична музика под мотото „Шедьоври на романтизма” ще предложи в програмата си Държавна опера-Пловдив тази вечер от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов”.  Събитието е посветено на 225-годишнината от рождението на Франц Шуберт. А предисторията на концерта е от 20 години назад.

„Тогава директор беше Андрей Андреев, а диригент – Найден Тодоров. Имахме турне в Нидерландия и Великобритания със „Севилският бръснар” по Дарио Фо. Тогава една от солистките Вяра Железова купила нотите на една от последните песни на Франц Шуберт „Пастирът на скалата” от Париж. Творбата е за сопрано, кларинет и пиано. Тя ми даде нотите, но някак се разминаха нещата”, разказва кларинетистът Станимир Чанков, дългогодишен музикант в оркестъра на Държавна опера-Пловдив.

Наскоро той открил нотите в библиотеката си и си припомнил нерадостната съдба на Шуберт, който умира съвсем млад. Вдъхновила го идеята да сподели творбата с пловдивската публика.

„Поканих Евгения Ралчева и тя прегърна идеята, после се обърнах към Ирен Капеловска и Мичо Димитров. Понеже открих само едно култово произведение от Шуберт, където има кларинет, решихме да добавим и Шуман и Вебер", разказва Станимир Чанков и  допълва, че така публиката ще усети същността и красотата на романтизма.

Част от пиесата на Шуман, която ще прозвучи по време на концерта, е създадена за обой и пиано като коледен подарък за съпругата му Клара. Композиторът я сравнява с „нежни уханни цветя, които освежават душата”. Създава я през декември 1849 г. Пловдивската публика ще я чуе във вариант за кларинет и пиано.

Kоментари

коментар
Романтика и любов
16:18, 08.05.2022
Отговор

Успех !