Синелибри идва в Пловдив с „Анселм“ на Вим Вендерс

  • от PlovdivTime
  • 16:59, 13.10.2023

Новият филм на Вим Вендерс „Анселм“ дава начало на поредното издание на кино-литературния фестивал Синелибри в Пловдив. По традиция домакин на събитието е арт-киното на града Lucky Дом на киното. В програмата предстоят общо 23 филма в рамките на повече от две седмици – от 14 до 29 октомври. 

Старт дава документалният киношедьовър на Вим Вендерс „Анселм“ в събота, 14 октомври от 18.30 часа. Той е посветен на знаменития художник и скулптор Анселм Кифер. Този вълнуващ, изпълнен с благоговение портрет преплита миналото и настоящето на неортодоксалния творец, за да хвърли светлина върху източниците на вдъхновение, които са помогнали за формирането на неговата визионерска вселена. 

На 15 октомври, неделя, предстои дебютът в документалното кино на Милена Фучеджиева, озаглавен „Ваймар Експрес“, който тя лично ще представи и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията. Във филма ще научим част от противоречивата история на Фани Попова-Мутафова. 

В програмата са включени заглавия от целия свят, като ще видим и новите роли на някои от най-любимите ни актьори. Сред най-ярките акценти в програмата е драматичният романс с привкус на комедия „Господин Блейк на вашите услуги!“ на Жил Льогардиние, една пленителна история с Джон Малкович и Фани Ардан в главните роли. Филмът „По черните пътеки“ ще ви срещне с един различен герой на Жан Дюжарден, по-чувствителен и одухотворен. 

Не бива да се пропуска и биографичната драма „Алма и Оскар“, която възкресява бурната връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и величавия художник експресионист Оскар Кокошка. 

Тази есен, като реверанс към невръстните зрители, Синелибри ще отбележи „100 години Уолт Дисни“ с някои от най-обичаните анимационни продукции, удостоени с множество отличия. Пловдивските малчугани ще могат да видят „Героичната шесторка“, „Смелата Ваяна“, „Зоотрополис“ и „Замръзналото кралство“. 

Фестивалът ще продължи до 29 октомври с ежедневни прожекции. Билетите са на цена 11 лева и 9 лева за учащи и пенсионери. Цялата програма е налична на сайта kinolucky.com, откъдето могат да се правят резервации и онлайн покупки на билети. Касата на киното е отворена всеки ден от 16 до 21 часа, а в почивните дни – от 11 до 21 часа.