Симфоничен спектакъл „Вивалди завинаги“ ще зарадва меломаните в Пловдив на 24 май

  • от PlovdivTime
  • 16:39, 20.03.2023

Симфоничен спектакъл "Вивалди завинаги" със специалното участие на световноизвестния диригент Максим Ешкенази ще зарадва меломаните в Пловдив на 24 май от 20 часа на Античния театър. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от празничната програма, посветена на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 „Вивалди завинаги“ не е спектакъл само за слушане. Освен симфоничните интерпретации, той представя и вълнуващ кино-разказ, който визуализира епохата и житейския път на Антонио Вивалди – един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа. Участието на Врачанската филхармония в спектакъла не е случайно. В репертоара на симфоничния  оркестър са включени произведения от епохата на барока до съвременността. Художественото съдържание на „Вивалди завинаги“  обхваща  четири основни периода от живота на Антонио Вивалди:

Младежки години в родната Венеция – бащата на Вивалди, Джанбатиста Вивалди, научава сина си да свири на цигулка, след което обикаля с него на музикални участия из цяла Венеция. Така, с упорит труд и постоянство, той израства като забележителен цигулков виртуоз. Едва петнадесетгодишен е записан да учи за свещеник и в кратко време е ръкоположен за свещенослужител, но след направен донос се отказва от свещеническа дейност.

Периодът в „Оспедале дела Пиета“ – Вивалди става майстор-цигулар във венецианския дом за сираци „Оспедале дела Пиета”. Постепенно израства като великолепен диригент. Славата му се разнася из цяла Европа, където изпълнява свои и чужди творби. Архивът на сиропиталището показва, че само между 1723 и 1733 година на композитора е платено за написването на 140 концерта.

Опера и „Четирите годишни времена” – Антонио започва своята кариера като композитор във Венеция, където  написва и поставя две опери „Коронацията на Дарий” и „Постоянството доминира над любовта и омразата”. Последната е толкова популярна, че е поставяна из цяла Италия и в град Прага. Блестящият му талант е оценен и от съвременника му Йохан Себастиан Бах, който преработва за пиано и орган тринайсет от неговите цигулкови концерта. Поканен е  от папа Бенедикт XIII да работи за Ватикана като през този период той създава безсмъртните си произведения – „Четирите годишни времена”, четири тричастни цигулкови концерта, обрисуващи чрез музика природни картини от четирите сезона.

Последните си години, както много композитори от неговата епоха, Вивалди изживява в бедност. Гениалният композитор написва през живота си 554 инструментални творби, от които 75 сонати за два солови инструмента, около 460 концерта за различни инструменти и състави, солови концерти за цигулка, трио-сонати, голям брой цикли от „кончерто гросо”,  опери, оратории, кантати, мотети и 40 големи вокално-инструментални творби за църковна музика.

"Вивалди завинаги"
Музика: Антонио Вивалди; Сценарий и режисура: Борис Радев; Участници: Симфониета – Враца с диригент: Максим Ешкенази; Солисти: цигулка - Зорница Иларионова, Борис Соколов; фагот - Христо Захариев; флейта - Чечилия Де Анджелис; обой - Йоан Кьосев; сопран - Таня Радева-Лазарова; мецосопран - Цветелина Коцева; тромпет - Георги Стойков, Доналд Крийч; бащата на Вивалди – Стефан Къшев; синът Вивалди – Борис Соколов; Танцьори - Стефан Вучов, Елизабет Якимова

Билети за "Вивалди завинаги" се продават в Билетен център пред Община Пловдив, в ТИЦ на Римския стадион, каса на Античен театър, от страната на АМТИИ, в ДК „Борис Христов“, както и в цялата система на Eventim и онлайн. цените са от  20 до 70 лева.