Силна дебютна изложба “Субективни възприятия” на Йордан Велков и Гергана Балабанова в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:53, 02.10.2022

Талантливите живописци Йордан Велков и Гергана Балабанова дебютираха с впечатляваща съвместна изложба в централната сграда на Градската художествена галерия  на Главната. Младите художници признаха пред гостите на откриването, че за първи път се представят заедно и самото подреждане на 103-те платна в експозицията е представлявало голямо, но много вълнуващо предизвикателство - истински творчески процес, в който са получили професионална подкрепа от екипа на галерията.

Йордан Велков е от Пловдив. Възпитаник е на НХГ “Цанко Лавренов”, а в момента завършва магистратура по живопис в Националната художествена академия в София.

Магистър на НХА по живопис е и Гергана Балабанова, която е родом от Шумен. Двамата млади артисти откриват доста идейни сходства помежду си като колеги, в разбирането си за изкуството. И макар творческото изразяване на всеки от тях да е много индивидуално, спойката в съвместната им изява - “Субективни възприятия“ е удивително хармонична. Изложбата е придружена от чудесен каталог. Можете да я  разгледате до 19 октомври. Тя е организирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.