Шестима са номинирани за наградата за български роман на годината

  • от PlovdivTime
  • 18:55, 12.04.2023
Шест творби на наши автори са номинирани за Конкурса за български роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“. Призът ще бъде връчен на 11 май от 17.30 ч. в зала „Проф. Васил Геров“ в сградата на Централно управление на Фонда.
 
През тази година в конкурса взеха участие 28 романа, издадени през 2022 г. Журито, чиито имена ще се запазят в тайна до деня на връчване на наградата, определи номинираните 6 творби и техните автори. Това са романите - „Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов (ИК „Хермес“), „Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски (изд. „Жанет - 45“), „Късна смърт“ от Иван Станков (ИК „Хермес“), „Хагабула“ от Тодор Тодоров (изд. „Жанет - 45“), „Плът и Крафт“ от Васил Панайотов (изд. „Фама+“), „Химия на шегата“ от Михаил Вешим (изд. „Сиела“).

Конкурсът е създаден от НДФ „13 века България“ през 2011 г. и има за цел да насърчава и популяризира съвременната художествена литература. В него могат да кандидатстват писатели и издателски къщи с романи, издадени през предхождащата връчването на наградата година.