Шестдневен фестивал “Дни на тракийската култура“ с концерти и конференция в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:24, 23.06.2022

6-дневен Международен фестивал „Дни на тракийската култура" ще се проведе в рамките на 6 дни от 23 юни до 28 юни в културен център „Тракарт”. Откриването е в 19 часа с концерт на   Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева" с диригент Милка Толедова, клавирен съпровод Юлия Петрова, фолклорен танцов ансамбъл „Иглика" с ръководител Венцислава Еленска, вокално студио "Синтез" с ръководител Желязка Белчилова, вВокална група "Бамбини" с ръководител и вокален педагог Снежана Донева . На официалното откриване ще бъдат обявени и победителите в Конкурса за рисунка „Наследници на траките" в трите категории.

Фестивалната програма на "Дни на тракийската култура" обхваща две направления – музика и слово, представени от Научна конференция "Траките – богове и герои" и различни културни събития - концерти,  изложби,  излъчване на филми, срещи, четения.

На 24 юни  от 18.30 ч. в ще бъде открита  изложбата „50 години от създаването на Института по тракология към БАН", организирана в сътрудничество с  Института по тракология към БАН и Държавен културен институт към Министерство на външните работи.

На 24 и 27 юни ще бъдат премиерите на филмите „Via Sakra” и „Властелинът на езерото", които са дело на Цветан Симеонов -  журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт" и Район „Южен" към Община Пловдив в СУ „Константин Величков", ул."Бугариево" 6.

Детско ателие „Знаци и коне"  ще има в събота – 25 юни, от 11 до 12.30 часа в експозиция „Енчо Пиронков" в партньорство с ателие ''СевКолорит '' с ръководител Севлия Тодорова.

 На 25 и 26 юни ще се проведе Научната конференция, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Ваня Лозанова, проф.  Анатолий Кльосов, проф. Добрин Денев, доц. Веселина Вачкова и др.  Гости ще бъдат проф. Иван Маразов, проф. Валерия Фол.

Ще бъдат прожектирани филмите "Монетосеченето при Севт III" и „Ангелогласният" по време на конференцията. Двадесет и шест доклада ще бъдат представени  в рамките на конференцията. Тематиката на научните изследвания е разнообразна – нови данни и обобщения на резултати от проучвания и различни аспекти от религиозните вярвания и обреди на траките.  Пловдив като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

На 26 юни от 11 ч. в Изследователски център-музей „Тракарт" на ул."Княз Александър I Батенберг" 25 ще има четене на тракийски приказки.

На 27 юни 2022 г. от 18 ч. е  клавирният концерт „Дамски гамбит върху клавиши" с участието на, Маринела Маринова-пиано, Надежда Кузманова-пиано, Ваня Балева-пиано и  Милена Начева –пиано.

В последния ден на фестивала от 18 часа в културен център „Таракарт” ще бъдат обявени победителите в литературния конкурс „Наследници на траките".

Входът за всички събития е свободен. 

Международният фестивал „Дни на тракийската култура" се финансира от община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 г. Той способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.