Северномакедонският художник Тасим Кадрия открива изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:18, 27.02.2023

Арт клуб и галерия "Савов" представя на пловдивската публика художника от Северна Македония Тасим Кадрия. Откриването е на 28 февруари от 18.30 ч. Изложбата е под надслов "Всичко е любов" и пресъздава със средствата на живописта любовта на автора към природата.

Кадрия е роден на 1 август 1961 г. в Скупчане, община Куманово. През 1984 година завършва художествената академия ”Свети Климент Охридски” в Скопие със специалност "Живопис" при професорите Ристо Калчевски и Рубенс Корубин. Първата му самостоятелна изложба е през 1987 г. в родното му село Слупчане в училището "Фаик Коница". През 1989 година представя самостоятелна изложба в Народния театър в Скопие, а през 2002 година – самостоятелна изложба в Прищина (Косово). Участвал е в пленери през 2007 и 2008 г. в Кавадарци. През 2012 г. гостува в България с изложба във Велико Търново и в сборна експозиция на Съюза на българските художници в София. В момента работи като учител по рисуване в училището „Фаик Коница ” в Слупчане.

"Докато играех, се маскирах и рисувах с боя от черниците лицето и тялото си, пясъка и камъните около реката, която минава покрай къщата ни. Всичко това ме правеше по-интересен, по–атрактивен, по-различен от другите деца. Родният ми край, с неговите традиции и обичаи, оказа голямо влияние върху мен и формира любовта ми към хората, жената, горите, полята, цветята... с една дума – към цялата природа. Като всеки художник с изразена индивидуалност и аз претворявам един свят, в който вярвам, и който е част от съвременната култура. Винаги грижливо изобразявам в картините си последователната реалност на природата, търсейки в нея както същината и смисъла на живота, така и на поезията, извираща от душата ми. Изобразителното изкуство черпи идеи от извора на бита и неговия образ. Като професионално вдъхновение за моите творчески реализации е фигуративната провокация и красотата на природата", разказва Тасим Кадрия.