Севдалина и Петър Кочевски провокират с “Без героят“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 25.02.2023

Севдалина Кочевска и Петър Кочевски подреждат нова изложба в Градската художествена галерия две години след мащабната си съвместна изява „Без герои“ в зала „2019“. Сега мащабът не е толкова разгърнат, но пък се появява „Героят“. За участие е поканен и визуалният артист Емил Миразчиев. Откриването ще се състои на 2 март от 18 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 на Главната.

Артистичните стратегии на Петър и Севдалина Кочевски са съвсем различни. Севдалина се изразява чрез инсталацията, обекта, видеоарта. Тя е системен участник в акциите и изложбите на съвременно изкуство. Обича провокациите. Не рядко нейни творби предизвикват публичен скандал като инсталацията ѝ от поцинковани кофи с огледално дъно, посветена на 100 години от рождението на авангардиста Йозеф Бойс (Седмица на съвременното изкуство през  2021 г.). А антивоенната инсталация от 400 „сребърни“ чували „Стената“ направо беше премахната от античния зид на Римския стадион (Седмица на съвременното изкуство през 2022 г.).     

Петър Кочевски използва платно, четка и бои. Но и тук провокацията е налице. Картините му са наситени с напрежение заради експресивните образи и композиции.

Преди две години двамата артисти подчертаваха, че герои няма.  Кой е главният герой в новата им изложба, предстои да открием от  2 до 22 март 2023 г.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.