Седмица на съвременното изкуство показва творбите на 10 артисти по темата “Тежестта на съществуването“

  • от PlovdivTime
  • 15:50, 06.07.2022

Организаторите на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив представиха участниците на 27-то издание на специално събитие в Гьоте институт. На срещата присъстваха  екипът на "Изкуство Днес", заместник- кметът по култура, археология и туризъм в община Пловдив - Пламен Панов, Марина Людеман - директор на Гьоте институт, кураторът на Седмицата 2022 - Галина Димитрова-Димова, част от артистите в това издание, някои от които присъствено - Емил Миразчиев, Лъчезар Бояджиев, Венелин Шурелов и Севдалина Кочевска, а останалите участници от чужбина се включиха онлайн с видео връзка, за да презентират проектите и да разкажат за  произведенията си.

Седмица на съвременното изкуство, организирана от сдружение "Изкуство днес", е една от водещите инициативи у нас, която представя съвременно изкуство от България и чужбина под формата на ежегодни кураторски изложби. Началото е поставено през 1995 г., като повечето от изданията й се провеждат в сградата на Баня Старинна, Пловдив. От няколко години сградата е затворена за реконструкция и затова екипът на „Изкуство днес" променя формата на Седмицата в изложба в градска среда.

Куратор на 27-то издание на Седмицата е Галина Димитрова-Димова. Темата на изложбата е „Тежестта на съществуването", инспирирана от книгата на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието". Темата се занимава с желанията и копнежите на съвременните хора, но също и с отговорностите и зависимостите, които те пораждат. В основата на концепцията на изложбата са заложени антагонизмите: тежест и лекота, свобода и зависимост, отговорност и пасивност. Друг аспект за изследването на художниците е времето като ценност, като валута или разменна монета, която използваме, за да изпълним желанията си.

В изложбата участват 10 артисти от България и чужбина: Ариел Рейхман (Германия), Боряна Венциславова (България/Австрия), Венелин Шурелов, Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (БГ/САЩ), Елена Белантони (Италия), Емил Миразчиев, Лъчезар Бояджиев, Севдалина Кочевска и Селма Селман (Босна и Херцеговина/САЩ). Форматът на изложбата е изкуство в публично пространство и включва временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, видео арт, пърформанси и герила акции.

Седмица на съвременното изкуство ще бъде открита на 2 септември от 19:00 ч. и ще продължи до 11-ти септември в различни локации в центъра на Пловдив. На 3-ти септември от 18:00 до 20:00 ч. във фоайето на Централна поща, Пловдив ще се проведе международна конференция на тема „Художествени намеси в градска среда – как артистът (взаимо)действа с мястото и хората?" с участието на Брита Петерс, артистичен директор на Urbane Künste Ruhr, Бохум, Германия, кураторката на изложбата и част от художниците в проекта.

Седмица на Съвременното Изкуство 2022 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Национален фонд Култура и Goethe-Institut Bulgarien.