Съзвездие от китаристи начело с виртуоза Костас Коцилиос на GuitArt фестивал в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 19.09.2022

Plovdiv GuitArt Festival се завръща с поредица от  фантастични концерти, майсторски класове, лекции, международен конкурс за класическа китара и различни музикални работилници от 6 до 9 октомври под тепетата.

Началото ще бъде дадено на 6 октомври в Студио 1 на Радио Пловдив с китарен ансамбъл „Академика“, който включва настоящи и бивши студенти по китара на АМТИИ  "Проф. Асен Диамандиев", които тази година празнуват 25 години от създаването си. Репертоарът на състава е с богата гама от класически произведения, както на именити композитори, така и на съвременни български и чужди автори. След тях, на сцената ще се качи младият български виртуозен китарист Георги Димитров–Жожо - победител в конкурса за класическа китара, GuitArt 2018, който се радва на заслужена шеметна кариера в света на класическата музика.

Фестивалният ден ще завърши с един нов проект на виртуозния старозагорски китарист Ангел Демирев „Angel Demirev Folk Quartet“. Началото е планирано за 21 ч. на сцената на фестивалния клуб Bee Bop Café.

В 19 ч. на 7 октомври в Студио 1 на Радио Пловдив кубинският китарист с австрийско гражданство проф. Марко Тамайо ще представи пред публиката премиера на своя нов музикален проект. Китарният ден ще завърши във фестивалния клуб с ударна доза музика, представена от пловдивските музиканти от Александър Леков Трио.

В събота (8 октомври) дългоочакваното Трио „Ралченица“ (Петър Ралчев - акордеон, Мие Огура (Япония) – флейта и Атанас Уркузунов – китара) ще зарадва на живо и пловдивската публика. Техните авторски композиции, вдъхновени от българския фолклор, ще бъдат представени в Студио 1 на Радио Пловдив от 19 ч. Вечерта, известната на пловдивчани фламенко/фюжън група Дел Падре ще избухне в Bee Bop Café от 21 ч.

Неделният ден е посветен на втората и най-важна част от Международен китарен конкурс, където журито ще излъчи и финалист. Победителят от конкурса ще бъде официално обявен и награден в  Дом на Културата "Борис Христов", непосредствено преди концерта на една от легендите в света на класическата китара, гръцкия виртуоз Костас Коциолис с Камерен Ансамбъл „Софийски Солисти“, които празнуват 60 годишен юбилей. Те ще представят аранжименти на песни на Бийтълс и концерт на Вивалди за китара и струнен оркестър.