С концерти, изложби, филми и срещи започват „Дните на тракийската култура“ в Пловдив (Програма)

  • от PlovdivTime
  • 13:34, 22.06.2020

ТРАКАРТ организира за осма година Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ от 25 до 30 юни. На 25 юни от 19 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала с концерт.  В програмата участват Вокален ансамбъл „Светоглас“, Китарен Ансамбъл „Академика“, „Родопа пее“ с Анджелика-Гая Меркова, Васил Игнатов, Стефан Маринов, Костадин Петров.

ВОКАЛЕН АНСАМБЪЛ „СВЕТОГЛАС“ - Тайнството на Българската Полифония
С уникалните си гласове и магнетично сценично присъствие, с разнообразната си програма и различен прочит на традицията, квартет „Светоглас“ се нарежда сред най-популярните и обичани български формации. Певците представят една своеобразна панорама на различните музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и старата църковна музика.

Формацията е създадена през 2009 г. от Даниел Спасов и Милен Иванов - солисти на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”. Тя е от първите български мъжки вокални формации, чиято цел е да представи богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и народно пеене. След големия световен успех на българските женски гласове, идва една нова формация, с нов прочит на старинния фолклор, с различен тембрален цвят и светоусещане, която превежда на съвременен език повечето от багрите и нюансите на древната българска музикална традиция.
Новото във вокалната и сценична практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения. „Светоглас” - това е спонтанен израз на българската фолклорна традиция, на красотата и мистиката на старата музика и нейната съвременна вокално - сценична интерпретация.

КИТАРЕН АНСАМБЪЛ „АКАДЕМИКА“

Китарен ансамбъл „Академика” към АМТИИ Пловдив е създаден през 1997 г. с участието на студенти от класовете на Стела Динкова и Милена Вълчева, които се обучават в специалност „Педагогика на обучението по музика”. Наименованието на ансамбъла е от 2000 г. по идея на студентите, които участват в него. През 2006 г. в състава се включват и студенти от специалностите „Изпълнителско изкуство класическа китара” (ИИКК) и „Изпълнителско изкуство поп и джаз” (ИИПД). Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова – доц.д-р в АМТИИ Пловдив. През своята почти двайсетгодишна художественотворческа дейност, съставът успешно концертира в различни градове на България на национални и международни форуми и участва в Международни фестивали в Сърбия и Гърция. Репертоарът на “Академика” е разнообразен. Представя произведения от български автори, посветени на ансамбъла, образци от световната класика (аранжирани за състава), съвременни пиеси, изпълнени премиерно в България и др.

Ансамбълът е носител на 7 първи награди от:
     -     Международен конкурс в рамките на 3-та Лятна академия за китара „Arion”;

  • Моливос (Гърция,2014г.);
  • Международен конкурс „Naissus” в Ниш (Сърбия, 2014 г.);
  • Международен конкурс “Акад. М. Големинов” в Кюстендил (2017, 2012, 2009, 2006 г.);
  • Международен конкурс Гоце Делчев (1999 г.).

 В програмата участват 8-годишната Анджелика-Гая Меркова, която изпълнява родопски песни. Тя работи с вокалния  педагог проф. д-р Светла Станилова и е лауреат на множество конкурси.

Участват още Васил Игнатов-гайда, Стефан Маринов-вокал, Костадин Петров-гайда.

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово, представени от Научна конференция “Божественото знание на Древна Тракия” и концерти,  изложби,  излъчване на филми, срещи, четения.

На 27 и 28 юни 2020 г. в Културен център „Тракарт“ се провежда Научна конференция на тема “Божественото знание на Древна Тракия” в която участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Валерия Фол,  проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев, доц. Веселина Вачкова и др.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

Акценти в програмата на фестивала са:

  • Изложба „Човек, култура, природа. Древна Тракия и Средновековна България.“ - Институт за балканистика с Център по тракология към БАН;
  • Изложба „Средновековни български символи“ – Институт на свободните изследователи „Хистерион“;
  • Филмите „Изгубеният град на синтите“ и „Мистериалната режисура”- които се ще се представят на публиката, са на Цветан Симеонов - журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“ и Район „Западен“ към Община Пловдив;
  • Камерен Концерт - Красимира Паурова-цигулка и Надежда Кузманова-пиано, с участието на Стефания Иванова-цигулка;
  • Среща с г-жа Таня Доганова Христова - основател и дългогодишен диригент на Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел” и прожекция на филма “Ангелогластният”.
  • Тракийски приказки – четене на приказки, подходящо за деца над 5 г.
  • Литературен конкурс „Наследници на траките“ - в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ 2020 на 30 юни от 18.00 ч. ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2020 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, с любезното съдействие на Район Западен, на Радио Пловдив и Радио Катра FM. Входът за всички събития е свободен.