С изкуствен интелект и компютърно зрение: Петко Танчев и Георги Атанасов разказват за ЕСК-Пловдив`2019

  • от PlovdivTime
  • 14:16, 05.10.2022
Петко Танчев и Георги Атанасов ще представят проекта си "2019 Синергия на бъдещето" от 7 до 9 октомври на фасадата и в пространството на галерия "2019".  Той представлява серия аудиовизуални произведения, които интерпретират архивните материали от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.
 
Съдържанието на проекта използва персонализирани автономни системи, за да изгради нелинейни наративи отвъд конвенционалните техники. Изкуствен интелект, компютърно зрение, машинно самообучение класифицират и трансформират архивите, като извличат от тях метаданни, динамични параметри, текстури и форми. Новите модели се превръщат в своеобразна когнитивна картография на културното наследство, създадена от функциите на машината като „мислещ инструмент“. Многопластовата манипулация генерира един жив и постоянно променящ се организъм, разширява възможностите за изследване на документите и допринася за по-дълбокото осъзнаване на творческия импулс от бъдещето.

Проектът се реализира като част от програма „Наследство II” на Фондация „Пловдив 2019“. Авторите ще проведат отворена лекция на 8 октомври от 19 часа, в която ще разкажат повече за технологиите на изложбата.