С голям концерт на Римския стадион: Откриват фестивала „Дни на тракийската култура“

  • от PlovdivTime
  • 09:36, 24.06.2021

ТРАКАРТ организира за девета година Фестивал „Дни на тракийската култура“ от 24 до 29 юни 2021 г. На 24 юни 2021 /четвъртък/ от 19.00 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала с концерт. В програмата участват:

Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова, клавирен съпровод Юлия Петрова при Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, Пловдив;

 Формация за автентичен фолклор „Куклици“ с ръководители Виолета Щерева и Румен Монев при Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, Пловдив;

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с ръководител Венцислава Еленска при Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, Пловдив;

 Премиера за Пловдив на танцовия спектакъл на Анна Кабакова „ДеветТЕ“, реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

„Хор на пловдивските момчета“ е създаден в края на 1975 година. От 2003 година носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000).

Днес диригент на хора е Милка Толедова. Тя работи с пловдивските момчета от 30 години. В началото е ръководител на подготвителния хор и педагог по солфеж, след това - помощник-диригент, а от 1996 г. - диригент. Под нейно ръководство съставът осъществява успешни концертни изяви и е отличен с редица награди от национални и международни хорови фестивали и конкурси.

В хора участват момчета от пловдивските училища от 9 до 14-годишна възраст. Дейността му се осъществява в ЦПЛР-ОДК – Пловдив.

Многобройни са успешните изяви в големи национални музикални форуми: Международен музикален фестивал „Варненско лято"; „Панорама на българското хорово изкуство"-София; Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников"-Шумен; Международен фестивал на православната музика „Хвалите Господа"-София; Тракийски хоров фестивал - Ямбол; Международен фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски"-Дупница; фестивал на оперното, оперетното и балетно изкуство-Пловдив, Музикален фестивал на Античния театър-Пловдив и др.

Концертната дейност е богата, с повече от 1200 концерта в България и в чужбина, участия в концерти със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри и в оперни спектакли: „Тоска", „Кармен", „Хензел и Гоетел", „Кармина Бурана" и др.

Формация за автентичен фолклор „Куклици“ при ЦПЛР-ОДК-Пловдив се ръководи от народната певица Виолета Щерева и корепетитора , гайдар и аранжор Румен Монев. Формацияата вече 20 години е с изявено присъствие в културния живот на град Пловдив. Носител е на уникална колекция медали , призови места и присъдени награди както за преподавателите , така и за групата и солистите си! Формацията днес е от последователите на българската песенна традиция.

Главен художествен ръководител - Венцислава Еленска.

През 2019 г. ФТА ”Иглика” чества своята 70 годишна творческа история. Ансамбълът е основан от доайена на българския танцов фолклор Георги Шишманов и седем десетилетия, ФТА ”Иглика” е част от културния живот на град Пловдив.

Във Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ при ЦПЛР-ОДК-Пловдив танцуват повече от 200 млади дарования от нашия град, на възраст от 5 до 19 годишна възраст разпределени в пет концертни състава. ФТА ”Иглика” има професионален екип от хореографи и музиканти, които влагат в работата си с децата огромна любов и грижа. Грижа, младите хора да израснат горди българи, които ценят, милеят и пазят българския фолклор и за идните поколения. Репертоарът на ФТА ”Иглика” се подбира внимателно, той илюстрира ансамбъла със свой самобитен художествен облик. В по-голямата си част репертоарът е авторски труд на хореографите и музикантите на ФТА ”Иглика”. ФТА”Иглика” е духовна работилница, в която деца и ръководители заедно участват в изграждането на спектакъла, в написването на сценария, изработването на декорите за сцената, работата по костюмите.

ФТА ”Иглика” е носител на 27 отличия от национални и международни конкурси, с участието на повече от 300 деца и младежи. Гордост за ФТА ”Иглика” са участията в културни форуми във Франция, Швейцария, Турция, Гърция, Германия, Полша.

Танцовят спектакъл „ДеветТЕ“ е на Анна Кабакова, композитор Милен Апостолов, костюми Теодора Спасова.

Деветте Музи на Древна Елада – дъщерите на Зевс и Мнемозина – богинята на паметта. Може би най-отчетливото наследство от древността, живо и до днес. Възможност да видите съвременното им превъплъщение в спектакъла „ДеветТЕ“ на Анна Кабакова. Изящество, надежда и упование.

С участието на:

Калиопа - Галя Костадинова

Клио - Елизабет Якимова

Ерато - Дорина Пунчева

Талия - Божана Мановска

Полихимния - Аделина Желязкова

Евтерпа - Яница Атанасова

Терпсихора - Симона Тодорова

Урания - Вихра Шопова

Мелпомена - Василена Винченцо

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ 2021 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив 2021 и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, с любезното съдействие на Район Южен, с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио Катра FM.

Входът за всички събития е свободен.