“С дете в душата“ за големия живописец Вълчан Петров с премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:42, 17.05.2023

Премиера на документален филм "С дете в душата" за живота и творчеството на големия български живописец Вълчан Петров ще се  състои на 18 май от 18 часа в LUCKY Дом на киното. Тя ще ще бъде своеобразен подарък за 75 годишния юбилей на бай Вълчан, с който екипът засвидетелства огромната си почит и уважение към художника. 

„С дете в душата“ е финансиран от Община Пловдив по компонент 3 „Гражданска активност“. Премиерата на филма е и по повод ретроспективната изложба, която Вълчан Петров е подредил в Изложбена зала „2019 “.

Екипът на филма – Ваня Трингова и Владислав Севов, е подбрал архивни видео материали, които двамата автори са снимали през различните творчески и житейски периоди на маестрото. За архивната част са използвани предавания от телевизия „Евроком България“, Нова българска телевизия, заснети в периода 2000-2012 г., както и пилотният епизод на детското предаване „Арт профили“, заснет през 2008 г.

За връзка между събраните архивни откъси, екипът е заснел и съвременна част от филма, която му придава  подредена смислова цялост в споделянето на мисли и състояния, както и поглед към днешния вътрешен свят на твореца. Вълчан Петров ще разкаже за плодотворната си половинвековна творческа дейност, за множеството си участия в наши и чуждестранни изложби, за десетките получени отличия и награди, както и за трудностите, които са съпътствали пътя му.

Филмът има за цел не само да запознае широката публика с личността и творчеството на Вълчан Петров, но и да предизвика творческото въображение и мотивира бъдещите художници. Да насърчи за развитие потенциала и въображението на младите хора, чрез споделения опит на един признат и утвърден творец със статут на жив класик в историята на българското изкуство. Да изгради мостове за споделяне на идеи между поколенията. Да запази спомена за интересни факти и събития, повлияли върху развитието на художника.  

Завършил през 1966 г. Художествена гимназия в София, а през 1975 г.  и Националната художествена академия, специалност „Монументално-декоративна живопис“, Вълчан Петров не спира да разказва и до днес своите притчи и древни легенди.

„Опитвам се да чуя шепота на времето и да го превъплътя в съвременна пластична форма. Вълнуват ме нашите духовни корени. Преоткривайки ги, бих искал те да бъдат възродени в платната ми за бъдещето. Вярвам, че призванието на твореца е да “очовечи” божествеността, за да стане тя достъпна за сърцето и разума на всеки един човек на Майката Земя”, споделя Вълчан Петров.

Авторите на филма продължават поредицата очерци за художници от различни поколения, започната от екипа преди няколко години. С голям успех бяха представени филмите „Изчезващите“, събрал кратки очерци за пловдивски художници,  и „ Коридори на съдбата“, посветен на 70-годишнината на Васил Стоев. Филмите имаха прожекции пред пловдивската общественост и бяха излъчени по БНТ1, БНТ2 и БНТ 4. През годините екипът се стреми да запази важни за историята на изкуството моменти от делото на значими художници, техни мисли, състояния и творби. Авторите на филма са носители на престижни филмови награди и отличия, имат широки контакти с представители на културния живот. Музиката за филма е предоставена от големия български композитор Асен Аврамов.

"Заповядайте на 18 май от 18 ч. в LUCKY Дом на киното, за да отпразнуваме заедно две важни събития – рождения ден на големия български творец Вълчан Петров и премиерата на документалния филм за него „С дете в душата“", канят от екипа, заснел филма.

Входът е свободен.