С „Бре, воденичарю“ откриха 1-ия Международен културен фестивал на розата в Китай

  • от PlovdivTime
  • 12:04, 25.04.2023

Народните певици от АМТИИ Яница Стаменова и Василена Василева откриха 1-ия Международен културен фестивал на розата в китайския град Саня, остров Хайнан, с народната песен "Бре, воденичарю", съобщи за медиите Катя Стайкова, директор на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

На сцената зад студентките от пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ весело българско хорце тропаха китайци от Провинциалния състав за песни и танци на Хайнан. Общинската управа на Саня организира празника на розата от 9 до 13 април в райския тропически остров, една от най-популярните ваканционни дестинации за азиатските и европейските туристи. Фестивалът бе съпътстван с много дейности на розова тематика, нещо повече - българската културна изложба и изпълненията на български фолклорни песни и хора бяха акцентите на събитието. Яница и Василена предизвикаха буквално фурор сред посетителите, интервю с прекрасните български момичета направи Sanya Media and Film Group и видеото беше публикувано на местната социална медийна платформа в Саня „GO SANYA“ - Sanya International Communication Center. 40-секундният филм е качен и във Фейсбук профила на АМТИИ.

Временно управляващият българското посолство в Пекин г-н Ивайло Йорданов в речта си на официалната церемония покани китайски туристи в България на предстоящите фестивали на розата в Карлово и Казанлък. Той се обърна и към предприемачите от Поднебесната империя като посочи предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация.

„Нашето изпълнение зарадва над 1 000-та присъстващи на официалната церемония. Представители на различни  държави и посетители непрекъснато искаха да се снимат с нас“, впечатлена от предизвикания интерес е Василена. Талантливото момиче изучава 2-ра година „Изпълнителско изкуство - народно пеене“ в пловдивската арт академия. Преди това е завършила народно пеене в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ - град Котел. В момента е изпълнител в Академичния народен хор при АМТИИ.

Яница сподели, че във фестивалните дни са изнесли няколко кратки програми като освен да пеят са танцували и хора, характерни за различните фолклорни области на България. „По време на нашите изпълнения идваха много туристи, които играеха заедно с нас и много ни се възхищаваха. Изпяхме песни от различните фолклорни области, като повечето от тях бяха бързи и хороводни“, допълва младото дарование. Яница е 4-та година в специалността „Дирижиране на народни състави” в пловдивската арт академия. Преди да постъпи в АМТИИ е изучавала народно пеене в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В момента пее в Академичния народен хор при АМТИИ и във Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Момичетата имаха и специална фотосесия с г-жа Ян Ин /Yang Ying/, председател на Yalong Bay International Rose Valley в Хайнан. Най-големият розов парк в Азия – китайската Розова долина, е едно от предпочитаните места за заснемане на сватбени снимки.

„Успешното представяне на българската култура в този тропически рай се случи благодарение на нашия колега, г-н Чангцинг Джанг /Zhang Changqing/, председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, и ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак“, обясни г-жа Стайкова. „През есента на 2021 г. инициирах среща между двамата, за да коментираме как съвместно да промотираме България. Също и как младите таланти в Поднебесната империя да научат за възможностите за обучение в арт академията, която е била и е в момента Алма Матер за десетки китайски изпълнители. Веднага след като стана възможно да се пътува в Китай без ограниченията на пандемията г-н Джанг пристигна в България с конкретна покана – таланти от АМТИИ да участват на 1-ия Международен културен фестивал на розата в Китай. Проф. Шекерджиева-Новак буквално за минути организира среща с двете момичета, което силно впечатли китайския ми колега. Такава експедитивност и резултатност не са често срещани. След като получи съгласието на младите певици г-н Джанг организира едномесечния престой на Яница и Василена в Поднебесната империя като пое всички разходи – транспортни, за нощувка и храна и им осигури изключително добро възнаграждение“, допълва Стайкова. Тя припомня, че г-н Чангцинг Джанг е един от големите приятели на България, който дари по време на коронавирусната пандемия хиляди предпазни маски и безконтактни инфрачервени термометри. Бизнесменът е известен и като най-големия вносител на български вина и розови продукти в Китай. Г-жа Стайкова е признателна на служителите в китайското посолство в София, които са съдействали за бързото издаване на визите за двете студентки от АМТИИ.

Фотографии: Sanya Media and Film Group