С 33 гласа “за“: Гласуваха 1 600 000 лв. бюджет за фондация “Пловдив 2019“

  • от Мария Луцова
  • 12:53, 07.03.2023

 

С 33 гласа „за”, 8 – „против” и 0 „въздържали се” Общинският съвет гласува  1 600 000 лв. бюджетна субсидия на "Пловдив 2019" за 2023 г.  

По време на дискусията съветникът от ВМРО Стефан Послийски прикани екипа на фондацията да бъдат стимулирани с повече точки проекти, които се реализират в Стария град.  

„Той остана извън програмата на Европейска столица на културата. В същото време е важно да върнем живота в Стария град.  Той е като музей на открито и закрито и попита зам.-кмета по култура, туризъм и археология Пламен Панов има ли изискване към новия директор на ОИ „Старинен Пловдив” за развива и туризма.

„Директорът има ангажимент към цялата територия на резервата, не само към Общинския институт. Нещо повече – той е длъжен да изготви концепция за развитие, да представи визията си пред комисията на конкурса. Той ще бъде предаван онлайн”, отговори Панов. Той обясни, че общината има различни идеи за увеличаването на посетителите в Стария град. Една от тях е да бъде отворено общинско заведение, което да е като вече неработещите Конюшни на царя.

Независимият Георги Величков пък заяви, че няма да подкрепи предложения бюджет, защото има допълнителни средства, които не става ясно за какво ще бъдат харчени: „Ние днес трябва да дадем още 300 000 лв. на фондацията, над тези, които бяхме предвидили допълнително, но липсва аргументация за какво ще бъдат похарчени. За съжаление тази фондация аз не виждам да осъществява някаква дейност, която да води повече туристи”.

Атанас Баташки от„Автентична лява БСП“ поиска повече подробности за проектите по „Еразъм+”. В единия от тях - „Култарт”, фондацията е водещата страна, а в другия, който е със социална насоченост, е партньор.  

„Средствата, посочени в бюджета, ще постъпят, няма да ги даваме ние”, обясни зам.-кметът по култура.

Така дебатът приключи и бюджетът от 1 600 000 лв. бе гласуван. В този момент наличните средства във фондацията са 228 268 лв., както и финансиране на проекти от програма "Еразъм+" - 297 372 лв.

Заложените разходи в проектобюджета за 2023 г. са в две основни направления - 1 825 640 лв. за програмата на ОФ "Пловдив 2019", административни дейности на стойност 300 000 лв. като заплати, офис разходи, хостинг, консултантски и правни услуги и др.