Русина Бърдарска идва да представи “Опитът“ си в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:15, 27.10.2020

Русана Бърдарска пристига на сцената на Пловдив чете, за да представи романа си „Опитът”. На 28 октомври в 18ч. книгата ще коментира проф. д.ф.н. Инна Пелева . Събитието ще се проведе в първо студио на Радио Пловдив, ул. Дондуков-Корсаков 2.

Русана Бърдарска е автор и на романа „6 тъжни разказа, 1 весел + 1 интерактивен“, отново издаден от ИК „Жанет 45” и с който авторката се счита за родоначалник на отворената, любителска литература (fanfiction). „Опитът“ е нейният втори роман. Книгата говори за времето и паметта, за Смъртта, за космическите пространства и човешките чувства, породени от настъпващия Край.

 „Това е монументална творба. Авторката е твърде умна жена. И пише ужасно увлекателно. Виждаме постройката на собственото си време, виждаме я през телескоп и под микроскоп. И предизвикателствата за интелекта са толкова големи, че забравяме кое какво е“, коментира редакторът на прозата Марин Бодаков.

„Опитът“ е мащабен и епичен по дух и съдържание текст, предлагащ различни подходи за прочит. Книгата може да бъде четена като екзистенциален философски роман, но също така може да се чете и като остър феминистичен манифест, или като роман за нашето българско минало и капиталистическо настояще, като „опит“ за проблематизиране на живеенето в емиграция, в търсене не само на по-богат, но и на по-смислен живот. Щедър на теми, много игрови, тънко ироничен, хитро мистификационен, безкомпромисно смел и провокативен постмодерен литературен текст, който стряска, интригува, вълнува“, пише Красимир Лозанов от „Жанет 45”.