Русенската опера гостува в Пловдив с “Българи от старо време“

  • от PlovdivTime
  • 15:30, 26.07.2020

Държавна Опера - Русе  ще представи за жителите и гостите на Пловдив на 8 октомври 2020 г. от 19:00 ч. в Спортна зала Сила, най-обичаната българска оперета „Българи от старо време, със специалното участие на актьора, който може да разсмее и пън - Ники Урумов. Режисьор на спектакъла е Аделаида Якимова Фурнаджиева, диригент - Владимир Бошнаков. Художник е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на операта в Стара Загора.

Николай Урумов ще влезе в ролята на хаджи Генчо, а на сцената ще му партнират Теодора Чукурска, Стоян Стоянджов и Владимир Маринов, специални участници в операта са танцьори от ансамбъл „Кукери“.
„Българи от старо време” освен най-обичаната е и най-често поставяна българска оперета. Композиторът е Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов е по безсмъртната едноименната повест на Любен Каравелов.

Постановката "Българи от старо време" на Държавна Опера Русе е възторжено приета заради героите, заради духа, заради стремежа към свобода, заради вечния конфликт между Дядо Либен и Хаджи Генчо, заради прекрасната музика с толкова българско звучене, заради шевиците и костюмите, заради всичко, което е заложено в нашето ДНК.

В нея са показани с добросърдечна ирония възрожденският бит и нрави на българина. Пред нас оживяват семейната идилия и романтика на патриархалните времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Публиката ще се посмее над вечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което застрашава годежа на децата им Павлин и Лила. Ще се вълнува заедно с младите, когато се противопоставят на закостенелите порядки в името на любовта.



Действащи лица:
Хаджи Генчо, селски първенец
Дядо Либен, също първи човек
Павлин, син на Дядо Либен, тайно влюбен в Лила
Лила, дъщеря на Хаджи Генчо, и тя тайно влюбена в Павлин
Иван, ратай у Дядо Либенови, любим на Янка,
Янка, слугинче у Хаджи Генчови, любима на Иван
Ерчо, Герчо, Циганка - лица, които подбутват това-онова да се случи в тази история
Баба Тодора, две клюкарки - и те така, като горните...