Русенската опера играе в Пловдив „Българи от старо време“

  • от PlovdivTime
  • 16:11, 18.07.2021

Летен театър Бунарджика в Пловдив посреща „Българи от старо време“  - оперета в три действия от Асен Карастоянов на Русенската опера. Събитието е на 28 септември от 20 ч. Либрето е на Коста Райков, по повестта на Любен Каравелов.

В оперетата „Българи от старо време“ главни действащи лица са двамата копривщенски големци Дядо Либен и Хаджи Генчо. Те носят патриархалния дух на българите от Възраждането. Единият е суров, но справедлив човек, а другият е образован и изобретателен. Те представят двата полюса, скрепяващи обществото в онова време. И двамата възпитават децата си Павлин и Лила в послушание. Но младостта е смела и дръзка... Такива са също Иван и Янка – ратаите на двете чорбаджийски семейства.

Иван отива в дома на Хаджи Генчо по заръка на господаря си дядо Либен да предупреди, че ще му отиде на гости. В същото време други двама копривщенци, видните сватовници Ерчо Славеят и Герчо Хекиминът, очакват да се включат в сватосването.

Пристига дядо Либен, за да поиска Лила, дъщерята на хаджи Генчо, за невеста на сина си Павлин. Хаджи Генчо е съгласен, също и двамата млади – те са влюбени отдавна.

Докато бъдещите сватове вечерят след дадената дума, подхващат един безсмислен спор – кой е по-умен – англичаните или руснаците. Хаджи Генчо, поддръжник на русите, твърди, че англичаните са глупави, а дядо Либен не отстъпва от обратното. Спорът прераства в нападки кой от двамината е умен и кой – глупак. Всичко свършва с люта разпра и безпощадни обиди. Дядо Либен си тръгва сърдит. А влюбените един в друг Лила и Павлин си дават дума да се обичат вечно.

Бащите са категорични – децата им в никакъв случай няма да се венчаят. Заради това Павлин бяга от вкъщи. Той не желае да се подчини на бащината воля.

Дела, жената на дядо Либен изпраща ратая Иван да покани хаджи Генчо, за да се сдобрят. За късмет, по пътя, Иван среща циганката-врачка. Той ѝ плаща, за да устрои капан на двамата чорбаджии. Тя им гадае, но предсказва така, че двамата да благословят децата си Лила и Павлин. Така те успяват да се сгодят, но клюкарките пред портите на дядо Либен одумват и клеветят невинната девойка. Дядо Либен дочува разговора и гневно разваля годежа. За Хаджи Генчо единственото, което остава, е да изпрати Лила в манастир.

Докато девойката плаче зад манастирските стени, Дядо Либен решава да помогне на сина си да открадне своята любима. Съмишлениците се събират в нощта на Св. Атанасий Летний. Ерчо и Герчо се преобличат като калугерки. Тяхна е задачата да влязат в манастира и да изведат Лила. В същия момент Янка и Иван се разбират – младежът ще влезе в манастира, ще изведе Лила, ще намери Павлин и четиримата ще избягат.

За беда, хаджи Генчо също идва в манастира, за да види дъщеря си. Дядо Либен е вече там. Двамата се нахвърлят върху „старата калугерка“, която трябва да „пази“ девойката, а в същото време трябва и да помогне за нейното бягство.

Янка изяснява цялата ситуация, а старците дават благословията си за младите. А Янка пък се изправя пред дядо Либен и сама иска ръката на любимия си Иван. Щастливите бащи ще вдигнат начаса сватбата на децата си Павлин и Лила. Също така у тях ще има и втора сватба – сватбата на Иван и Янка.

Билети в Grabo.bg

Първо изпълнение: 24 януари 1959 година, Държавен музикален театър "Ст. Македонски". Режисьор – Хитьо Попов, диригент – Виктор Райчев, сценография – Евгени Ващенко.

Първо изпълнение в Русе: 24 октомври 2019 година. Режисьор-постановчик е Аделаида Якимова-Фурнаджиева, диригент – Владимир Бошнаков, сценография – Иван Токаджиев, художник на костюмите – Диляна Първанова, хореография – Детелина Кремакова и Цецко Колев, хормайстор – Стелияна Димитрова-Хернани.