Румен Манолов празнува 60-годишнина с изложба “Пространства“

  • от PlovdivTime
  • 14:00, 19.03.2024

Румен Манолов открива юбилейна изложба на 20 март от 18 часа в галерия "Аспект". С нея авторът празнува 60-годишнината си. Експозицията е обединена под мотото „Пространства“ и в нея авторът е включил картини, създадени през последните няколко години, в този смисъл изложбата е юбилейна, но не и ретроспективна.

Роден и израснал в Пловдив, Румен Манолов е възпитаник на ХГ “Цанко Лавренов“ и на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, преподава компютърна графика в Математическата гимназия, но никога не е спирал да рисува и да прави изложби.

"През годините е намерил своето амплоа и остава верен на него и в настоящата изложба „Пространства“ – градската тематика, поднесена с финеса на монохромността и майсторското изображение; любовта и преклонението пред магията на родния Пловдив, който е основен обект на изобразяване в неговите платна. Не бих могла да изтълкувам творчеството на Румен Манолов по-добре от голямата Светла Москова:„Много бързо той улови собствения си пулс. Усети магията на монохромните гами, от които неочаквано се раждат контрастни хармонии, графично изявени форми, играта на „гоненица“ между слънцето и сянката, тайнството на градския пейзаж. Градът премрежил очи в лятна следобедна сиеста, с меки, полегнали върху паважа отражения на покривите; сребриста тишина на притихналия вятър в голите клони на декемврийско утро; усмихнат щастливо слънчев лъч намигащ в отворения прозорец на светло пролетно утро; градът в прошарените сенки на есенно безоблачно небе…Наистина, може да се пише поезия по „сценария“ на руменовите живописни платна.“ Всичко това и още много ще открие зрителят в картините на Румен Манолов, ще се наслади на късчета от вълнуващи пловдивски пейзажи, а защо не и да занесе част от тази красота в дома си", казва галеристът Олга Петрова.