Росица Якобс разказва за чудото на оцеляването в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:49, 28.11.2023

Росица Якобс гостува на клуб „Аптека за душата“ при Народна библиотека „Иван Вазов“ на 30 ноември от 17 ч. Срещата с авторката ще се състои в Конферентната зала на библиотеката и е с вход свободен. 

Росица Якобс завършва Немската гимназия в София. През 1991 г. заминава за Виена, където завършва философия,холандска филология и право. През 2002 г. защитава във Виенския университет дисертация по международно данъчно право. От 2002 г. Росица живее в Нидерландия, където работи като специалист по данъчно и корпоративно право в Амстердам и Ротердарм.  

През 2008 г. претърпява автомобилна катастрофа, в която оцелява като по чудо, но изпада в дълбока кома. Парализирана е от врата надолу и лекарите на дават никаква надежда. В своята книга „Умрях, за да живея“ Росица разказва всичките си преживявания както по време на дълбоката кома, така и до пълното си възстановяване от всички травми, които е претърпяла по време на злополуката. 

Днес Якобс живее между Виена и Банско и пише книги.  

„Животът в емиграция води до това, че ти никога не можеш да бъдеш един/една от тях.Всеки от нас си има място на този свят. 32 години аз живях в различни държави и си търсех мястото. И ето най-сетне го намерих: Банско и Виена“, казва в едно свое интервю писателката.