Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club с концерт тази вечер в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:45, 30.06.2023

Носителите на “Латино Грами” “Нови български гласове” с диригент Георги Петков и триото на Роберто Фонсека ще зарадват публиката под тепетата на концерта си на 30 юни от 21 часа на лятното кино "Орфей" в Пловдив.

Роберто Фонсека композира и една българска песен, която ще чуем тази вечер. Пиесата Bulgarian” е написана през 2009 г. и с нея показва вдъхновението си от българската традиция и възхитителното си отношение към нашия фолклор. Тя е включена в албума му “Akokan”(“Сърце”). От тогава композицията присъства неизменно в концертните изяви на кубинския пианистЗатова и при създаването на проекта “Отвъд нотите” първата пиеса с нов завладяващ хоров аранжимент, дело на композитора Георги Петков,  е именно Bulgarian”, в която са вплетени мотиви от различни песни от различни фолклорни региони. Самият Роберто Фонсека възкликва, че този аранжимент го “кара да се уверя в съществуването на Бог”виждайки нотитеизпратени му от маестро ПетковТук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една новазавладяваща пулсация.

Композиторският талант и опит на проф. д-р Георги Петков е доказан през дългата му творческа кариера. Той има над 900 концерта у нас и в чужбина. Оригиналните му творби наброяват над 250 заглавия, някои представени на сцената, а други публикувани в няколко издания. Отличителна черта на творчеството му е постмодерното мислене и стил на работа с подчертан "уърлд мюзик” облик. Като композитор и аранжор той си сътрудничи със световноизвестни музиканти - Адриано Челентано, Боби Макферин, Енрике Моренте, Арканхел, Антонио Замбужо, Дона Роза, Бурхан Оджал, Николас Ленц, музикантите от Тува, Давид Перес, Фанфаре Чокарлия, Сезен Аксу, Антонио Форчоне и др.

Гостуването на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и неговото трио с хор “Нови български гласове” под диригентството на проф д-р Георги Петков е едно от изключителните събития в Пловдив през лятото, а билети за концерта от 30 до 50 лв може да намерите в мрежата на Ивентим и Грабо, както и на касите в ДК “Борис Христов” и пред Общината.

Концертът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".