„Резонанс на сетивата” кани на концерт, изложба и карвинг, за да покаже как изкуството обединява

  • от PlovdivTime
  • 08:43, 30.07.2020

Ако се чудите кое обединява бароковите концерти, римските аристократи и     венецианските карнавали със съвремието ни, то със сигурност това е светлината. Светлината на свещите и изкуството на венецианските майстори – Карвинг.

На това събитие ще разберете коя е тайната на карвинг свещите и кое ги прави толкова специални, защо венецианските майстори още през XVI век разработват тази техника и как тя намира отражение в социалния живот по времето на Възраждането.  

Във втората част на събитието ще научите за  влиянието на музиката като терапия върху съвременното общество. Нейното асоциативно въздействие ще се визуализира в художествена творба с музикално съдържание, която ще бъде нарисувана на момента.

В „Резонанс на сетивата” участват не само известни пловдивски творци , но и специалисти в областта на медицината, които ще разкрият  в научен контекст как музиката влияе върху биохимичните процеси в натурата на един творец.

Това са доц. д-р Георги Митев, д-р Тодор Стоев, Динко Ненов и Мария Аргирова.

Датата е 30 юли 2020, начален час – 19.00 часа, а мястото е Пловдивски Културен Институт

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Независимо дали става дума за изработка на венециански барокови свещи, композиране на литература или зашеметяващ рецитал на пиано, изискването за художествен усет, необходим за успех и възхищение сред почитателите във всички тези области, произтича от креативността.  Повечето хора смятат, че креативността е нещо вродено или дори, че е част от личността. Ние смятаме, че способността за творчество не зависи изцяло от гледна точка „ вие или имате, или не “. Вярваме , че като родители и възпитатели трябва да разбираме креативността като един непрестанен процес, който трябва да се развива. За разлика от хората, които твърдят, че творчеството не може да бъде научено, разработено, преподавано и усетено, че даден човек има ограничение на своя творчески потенциал, ние вярваме, че креативното мислене трябва да бъде насърчавано и преподавано. Мисията на “Изкуството през вековете“ е да популяризира  карвинга  в България.  Нашата дългосрочна цел  е да изградим общност, в която изкуството да бъде обединяващ фактор и ценен ресурс в комуникация между хората.  На нашите събития и обучения ще се докоснете не само до карвинга , но и до живописта и скулптурата . Уверяваме ви, че изящната простота в детайлите на карвинга, която е огледало за разбирането на света и на древните източни народи , ще остави траен отпечатък в съзнанието ви по един докосващ и различен начин, представят мисията си организаторите от „Изкуството през вековете”.